Tesla представи Megapack – огромни хранилища на енергия за промишлени цели

22
2107

Огромното акумулиращо хранилище на Tesla за електрическа енергия вече е реалност. Компанията официално представи Megapack, базирано на акумулаторни батерии с размер на стандартен контейнер. Новите батерии са предназначени за бързото изграждане на промишлени хранилища на електроенергия. С помощта на тези акумулаторни батерии е възможно много бързото изграждане на системи за използване на възобновяема енергия. Инсталациите от този тип могат да заменят твърде скъпите пикови електроцентрали, които се включват единствено когато има краткотраен недостиг на електрическа енергия.

Един Megapack блок е с капацитет до 3 MWh, което е 14 пъти повече от версията Powerpack (210 Kwh). А това дава възможност за изключително бързото разгръщане на големи акумулаторни мощности. Tesla заяви, че с помощта на новите акумулаторни батерии може да изгради цялостна и пълноценна електроцентрала, използваща единствено екологично чисти източници, с мощност от 250 MW до 1 GW за по-малко от три месеца. Това е над 4 пъти по-бързо от изграждането на подобна централа със същата мощност, използваща изкопаемо гориво.

Новите батерии са направени така, че могат директно да се използват с различните слънчеви панели. Всичките инсталирани батерии Megapack в дадена промишлена инсталация се управляват от централната система за управление Powerhub, която може да контролира захранването на различните обекти. Предприятията с излишък на енергия могат да използват вградената автоматична корекция на цената, която се получава след продажбата на излишната енергия.

Tesla представи първите си клиенти, които искат да закупят Megapack. Една от тях е Pacific Gas and Electric Company, която ще използва Megapack вместо своите газови електроцентрали, осигуряващи енергия при пикови натоварвания на електрическата мрежа.

Благодарение на новите батерии Megapack на Tesla, не само ще се намали изхвърлянето на вредни вещества в атмосферата, но и ще се икономисат милиони долари, необходими за ежедневното поддържане на електроцентралите, които се използват при пикови натоварвания.

22
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
13 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
kolon
kolon

tesla – компания на бъдещето! след години тези хранилища ще се изграждат под земята, разбира се! ‘подземни небостъргачи’. няма смисъл да се унищожават земеделски земи и зелени площи.

Гост
Гост

Всичко звучи супер, само дето никой не казва колко енергия е нужна за направата на една батерия и колко много по-вредна химия се ползва. Също и какво ще се случи с тях след 10 години. Бъдеще друг път…

Антипростак и убиец на тролове (a.k.a SOROS)
Антипростак и убиец на тролове (a.k.a SOROS)

Ганьо пак се изказва , защото Ганьо е компетентен по всеки въпрос – физика, химия, математика, политика, изкуство, литература. Абе, Ганьо е номер едно!

Гост
Гост

Ти пък сега какво каза не разбрах :D. Нещо по темата или… Има някой Ганьо тук. Само и само да кажем нещо.

Почти
Почти

По долу, в отговор на друг коментар има отговор на всичките ти въпроси в линк на английски, моля преди да даваш мнение без познание по темата, да прегледаш достоверни източници и статистика, за да не те нарича после някой с имената на класичиски български лиричен герой …😄

Ozzy
Ozzy

В България е по-лесно да плащат сруден резерв на доган 😔👹🎃😬

южноафриканското моше
южноафриканското моше

Поредната CGI анимация на фокусниците. Даже бие на Bliss.

ivan
ivan

Не знам колко ще струва, но подозирам, че ще е в пъти по-евтино и чисто вместо милионите които ще изсипем за ТЕЦ Варна на Доганя… нооо, ние тук шанс нямаме…

115
115

Колко струва един Megapack блок, колко години живот има и може ли да се рециклира?

KKSS
KKSS

и как се зарежда, колко бързо се изтощава?!

zoom
zoom

tesla powerpack в австралия за 100МВт / 129Мвтч е струвала около $66млн. , от тесла твърдят , че могат без загуба на качество да работят поне 20г. да , рециклира се всичко , скоро едни норвежци са достигнали почти 100% рециклиране на литийеви батерии . ето малко инфо къде се ползва и за какво powerpack :

https://www.businessinsider.com/tesla-powerpack-uses-2017-7

Почти
Почти

КПД-то на този тип пакетни системи е над 96%, А на най добрите газови тецове при пълно натоварване е до 50% ако се използва и топлинната енергия, батериите са на 95 % рециклируеми, като повечето метали, така и тези в батериите подлежат на пълно рециклиране. Гаранционния срок на промишлените батерии е 20 години, а при последните подобрения на производствения процес отпадъчните продукти и енергията при производството на батериите е почти на нивото на аналог захранван с фосилни горива, като конкретно тесла чрез купуването на технологията за производство на максуел на сух електрод е напълно безодпадъчна и не използва киселинни вани,… Виж още »

тъй-тъй
тъй-тъй

Тези акумулаторни станции са изключително токсични и трудни за рециклиране, но пък какво? Планетата явно може да понесе още. А соларните полета, освен че съсипват климата и създават аномалии, убиват много птици и объркват миграционните им маршрути. Пълним планетата с отрова, докато лицемерно дрънкаме за екология.

Какво
Какво

Абре младежо ти в църковно училище ли си учил защото в тезата ти има точно 00% научни факти …

тъй-тъй
тъй-тъй

Обобщавам – ако всички преминем на възобновяеми енергийни източници, планетата ще се превърне в пустиня. Това отдавна е казано от истинските еколози. Другото са шоубизнес залъгалки. Акумулаторите са брутални токсични замърсители, а до момента няма достатъчно ефективна технология за рециклирането им. Много екологично – да нацвъкаме още токсични замърсители, които не можем да преработваме. Цялата ни работа е такава – говорим си за това, как ще почистим планетата, но не слизаме от колите си, не спираме климатиците си, продължаваме да изсичаме горите, а за разнообразие, си правим минерална вода от топящите се ледници. Иначе разни комисии приказват сладки приказки, разни… Виж още »

Симеон
Симеон

Едва ли са ви учили на английски в църковното училище ,но ето:
https://www.businessinsider.com/tesla-powerpack-uses-2017-7

тъй-тъй
тъй-тъй

Сайтът, който сте дал, иска деактивиране на ad blocker-а – не ползвам такива сайтове, а фактът, че най-вероятно се подмазват на Мъск не променя нищо. И без това прекалено много хора целуват разни части от тялото на Мъск, аз предпочитам да стоя настрана от целия този истеричен хайп. ПП. Защо Мъск иска да колонизира Марс? За да експлоатира ресурсите му, разбира се. И така, с какво експлоататорът Мъск е по-различен от другите корпоративни хиени? Най-вече със сладките си приказки и много добрият мениджмънт. Нека видим кой ползва услугите и продуктите на Мъск? Това са основно военните /X-Space/ и богатите юпита… Виж още »

Почти
Почти

Пак не си разбрал, бизнес инсайдър през ден бълва статити конкретно против Мъск и всяко едно начинание, и целува и хайпва джеф безос. И точно това че са написали обективна обстойна статия за мега батерийните проекти и колко неочаквано бързо австралия си изби парите и сега строи още няколко, и как газови компании в щатите заклети противници на тесла купуват батерийни станции за баланс на мрежата от него защото им излиза в пъти по евтино от нов газов тец, прави цялата статия още по интересна.

тъй-тъй
тъй-тъй

Корпорации купуват от корпорации, в условия на нелоялна конкуренция /нямам предвид Мъск, просто конкуренцията между корпорациите по принцип е нелоялна/. Това, че едните са „лоши“ и съсипват планетата, не значи, че другите са „добри“. За мен всички корпорации са от един дол дренки, а Мъск има не една, а две сериозни корпорации, едната от които обслужва военните, а другата – богатите. Нямам никакво намерение да му симпатизирам /не че човекът е опрял до моето мнение, разбира се/. Поздрави.

Nikolai
Nikolai

Хем е хубаво това което прави Tesla, хем не е. Щото в централите работят доста хора и по този начин остават без работа, което не е никак добре.

Капитализъм
Капитализъм

Ами да върнем оренето на нивите от преди първата индустриална революция, да бъдат всички заети в замеделието? С мислене като вашето, така и не схванахте – те остават без работа, но ще се преориентират. Тежката физическа работа отстъпва място на креативността. Четвъртата индустриална революция решава проблемите с ефективността, остава креативността. Ако си несвободен човек с несвободно мислене и искаш механизирана работа в завод, то няма да я имаш. Затова младите трябва да се учат в усещане за свобода и креативност, за да бъдат успешни в тази индустриална революция. Хората ти дават повече свобода, а ти си искаш робството, поточните линии… Виж още »

тъй-тъй
тъй-тъй

Индустриална революция означава: „Досега живеехме 100 години и бяхме здрави, как да направим така, че да живеем 50 години, боледувайки непрекъснато?“ Индустриалната революция, това е отрова, смърт, геноцид, замърсяване, експлоатиране, унищожение…