Tesla приключи тримесечието с над $700 милиона чиста загуба

5
2089

Автомобилната компания на Илън Мъск публикува своя финансов отчет за изтеклото тримесечие, приключило на 31-ви март. Както се очакваше, след две поредни тримесечия, през които Tesla бе на печалба, сега компанията отново излезе на загуба.

Мъск още на 28 февруари, когато стартира продажбите на най-достъпния Model 3 с цена $35 000 обяви, че очаква именно подобен резултат. Чистата загуба за тримесечието е $702 милиона или $2,90 на една акция. Това е четвъртото най-лошо за компанията тримесечие от нейното излизане на фондовата борса през 2010 година.

Прогнозната част на финансовия отчет показа и че през следващото тримесечие се предвижда загуба. Според тази информация, Tesla отново ще стане печеливша през по-следващото тримесечие на 2019 година.

Тримесечният доход на Tesla е в размер на $4,5 милиарда, докато при предишното тримесечие той бе $2,6 милиарда. Тоест, доходът на компанията е спаднал около 1,5 пъти, но на годишна база е нараснал почти двойно.

Този спад не учуди никого, понеже доставките на електромобили намаляха. Тук е важно да погледнем темповете на ръст на бизнеса на Tesla за 2018 година (графиките по-долу) и какво е постигнала компанията към днешен ден. Да си припомним, че Tesla Model 3 стана най-продаваният електромобил за 2018 година, като компанията премина през деветте кръга на производствения ад и реши редица логистични проблеми.

По време на пресконференцията след публикуването на финансовия отчет Мъск каза, че е трудно да осигуриш доставките в целия свят само с помощта на един завод. В тази светлина спадът на продажбите може да бъде счетена като корекция на годишна база. Планът за доставките на електромобили за цялата 2019 година не е променен – от 360 до 400 хиляди електромобила. Освен това, забелязва се засилено търсене на моделите Model S, X и 3, и Мъск счита, че е възможно до края на годината да достигне 500 000 продажби.

Публикувайки тримесечните си финансови данни, компанията акцентира, че независимо от временните затруднения, Tesla е приключила тримесечието с достатъчен обем парични средства в банковата си сметка. Според числата в отчета, в края на тримесечието компанията е разполагала с $2,2 милиарда. Това е с $1,5 милиарда по-малко, отколкото бе в края на 2018 година. Причините са, че през месец март Tesla плати задълженията си в размер на $920 милиона, като едновременно с това строи завода Gigafactory 3 в Шанхай, като производствените линии трябва да започнат да работят в края на тази година. Кредитната линия на Tesla, разкрита в китайските банки е в размер на $522 милиона. От друга страна, капиталните разходи в края на тримесечието бяха $280 милиона. В тази сума са включени и ранните инвестиции в Gigafactory 3. Оттук нататък, паричните средства на Tesla до края на годината се очаква само да растат.

След публикуването на финансовите резултати на Tesla, цената на акциите на компанията незначително спаднаха – едва с 1,99%. Това означава, че хората и инвеститорите вярват в автомобилната компания на Мъск.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
обонгоПенчо115ха-ха Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ха-ха
ха-ха

Взеха да намаляват балъците 🙂 Най-простите се набълбучиха с теслИ, за които чакаха по три години, видяха, че за нищо не стават освен за градски коли, и то само ако живееш в собствена къща (а тези дето имат собствена къща не карат само в града) и сега се чудят как да се отърват от тях. И продажбите, естествено, се сринаха…

Пенчо
Пенчо

Само дето Тесла е най-продавания автомобил в момента в САЩ. Вие троловете затъпявате с всеки изминал ден.

обонго
обонго

Това сигурно е някаква твоя лична статистика, защото реално тесла дори не е в първите десет 😉

115
115

Интересът към новите неща е голям. Поне докато хората не си ги купят и разберат, че всичко е един маркетингов балон и са си купили боклук.

Пенчо
Пенчо

Те затова всички компании минават вече на EV. Само баламите още си мислят че ще карат дизел докато свят светува.