Tesla разработи батерии, с които електромобилите могат да изминат 1,6 милиона км без замяна

25
23444

Акумулаторните батерии в електромобилите засега се считат за слабо звено. Дори ако акумулаторният блок е конструиран перфектно, неговото технологично време на живот е по-малко от този на самия електромобил. Електрическите автомобили стават все по-популярни и техните производители усилено работят върху създаването на все по-добри акумулаторни батерии.

Технологичният отдел на Tesla приключва разработването на нов тип акумулаторна батерия, която може да издържи пробег от 1 милион мили или около 1,6 милиона км без да се налага замяна. Tesla Inc възнамерява да използва тези батерии не само в електромобилите за своите клиенти, но и в електрическите автомобили, които компанията възнамерява да използва като таксита. Тази услуга се очаква да стартира следващата година.

По време на събитието Tesla Autonomy Event Илън Мъск заяви, че електромобилите на неговата автомобилна компания са конструирани по такъв начин, че задължително да издържат пробег от 1 милиона мили. Това се отнася както за целия електромобил, така и за неговите компоненти. С изключение на акумулаторните батерии. Сега се налага замяната на някои батерии от акумулаторния блок след изминаването на 300-500 хиляди мили пробег.

Прототипите на новите батерии вече са произведени и тествани. Резултатите показват, че с тях наистина е възможно изминаването на 1 милион мили. Подготвени са прототипи с различни електролити, включително и с такива, които могат да осигурят много бързо зареждане.

Тестовете показаха, че дори и при температура 40°C тези батерии издържат 4000 цикъла на зареждане/разреждане. А с активната система за охлаждане, използвана в електромобилите на Tesla, циклите надхвърлят 6000.

Виждаме, че Tesla постепенно се приближава до изпълнението на няколко от своите планирани цели. Основната от тях е увеличаване на произведените бройки, втората – подобрение качеството на електрическите автомобили и трето – увеличаването на техния пробег без замяна на батериите.

25
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
16 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
лион
лион

NMC/Graphite (This work) vs LFP/Graphite (Ecker)
Мъск разцепва!
Роботакситата и камиони без водач…

mathur
mathur

Балон….

Мъск се изхвърли за пореден път
Мъск се изхвърли за пореден път

Като чекия на мокър пясък 🙂 Дрънка простотии за един милион мили, които можели да изминат теслИте му. Ама що не дава един милион мили гаранция на клиента, а?

Антон
Антон

Защо, някой от другите производители да не би да ти ги дава ?

Мъск се изхвърли за пореден път
Мъск се изхвърли за пореден път

Първо – да, има такива производители. Например „Мерцедес“ дава на всички лимузини „Майбах“ безусловна гаранция от един милион километра пробег. При положение, че по-евтините модели са близки като цена до най-скъпите теслИ.

И второ – другите производители не дрънкат глупости пред медиите как техните коли можели да минат без ремонт над милион и половина километра, пък да дават 5 години гаранция. Т.е. ако караш по 1000 километра месечно (защото теслАта е кола само за градско, на междуградско 3 часа караш, 2 часа висиш като сопол на зардната станция), за петте гаранционни години ще изминеш 60 000 км.

zoom
zoom

не дрънкай за коли като майбах , които си виждал само на картинка . и идея си нямаш каква е цената и колко е поддръжката на автомобил от такъв клас на година . карай си там рендето или опелчето дето си търкаляш по 1000км на месец и си свиркай . ето ти да видиш какво се сменя на една тесла за 450.000 мили :

https://www.teslarati.com/tesla-model-s-quality-durability-on-display-in-450k-mile-car-still-going-strong/

и какво се сменя на една тесла модел 3 за 1000.000км :

https://electrek.co/2019/08/15/tesla-model-3-owners-high-mileage-maintenance-gas-savings/

zoom
zoom

уж ги броих нулите , неволна грешка за тесла модел 3 , не е 1000.000 а 100.000 . извинявам се !

Почти
Почти

За поредните неразбрали, това не са твърдения на Мъск а резултати от най старата и престижна лаборатория за разработка на батерии, с която Тесла има договор ексклузивно да ползва и спонсорира техните разработки. https://electrek.co/2019/09/07/tesla-battery-cell-last-1-million-miles-robot-taxis/

патриот
патриот

Audacious Visions

NordAss
NordAss

Бе то ясно, ама нещо за цената споменава ли се, защото батерии с няколко хиляди цикъла има отдавна! Още на Вояджърите има супер батерии, ама цените им са такива, че няма как да станат масовка. Та „откритието“ на Мъск е както казват американците „за първи път от две години“, само да чуем за цената, дали става за масовка…?

Генчо
Генчо

Тесла гледа години напред и мисля, че там постъпват правилно.

В бъдеще, в което мобилността е доминирана от паркове от самоуправляващи се общи електрически превозни средства, цената на километър ще бъде далеч надолу, а дълголетието на тези превозни средства ще бъде голям диференциращ фактор в цената.

Палуестиниец
Палуестиниец

Мъск това, Мъск онова… Стига излишно писане.
Електромобилната индустрия се развива, също се развиват и колите с водородни клетки.
Така, че до 10 години ще има различни модели от много фирми и то от различен клас.
Мерцедес, БМВ, Ауди, ФВ, Порше, Ситроен, Рено, Шкода, Нисан… всичките до 1-2 години пускат по няколко ел. модела.
И то все красиви и изпипани модели. Който иска ще си купи Германска, който иска Френска или пък Американска кола.
Колкото и да пишем по форумите пазара и индустрията си имат свои пътища независими от надуването по форумите

Dave
Dave

До 1-2 години моделите които пуснат другите ще са морално остарели.

Палуестиниец
Палуестиниец

Теслата като я видиш и тя е морално остаряла 🙂
10 години я правят…

Палуестиниец
Палуестиниец

Dave,
Ето един произволно избран пример.
Вече е на пазара. Кажи колко е морално остарял 🙂 ?

www. audi.bg/e-tron/e-tron/pregled

Палуестиниец
Палуестиниец

Dave,
Ето един произволно избран пример.
Вече е на пазара. Кажи колко е морално остарял 🙂 ?

www. audi.bg/e-tron/e-tron/pregled

Илия
Илия

То и сега има батерии, произведени от реномирани фирми, които са удувително дълготрайни. Химията изисква много голяма дисциплина и внимание за да се получи свестен продукт.

RAM Bikes
RAM Bikes

Най-интересното е, че никой никъде не каза какъв е пробега с един цикъл след 3000 цикъла … То и сегашните батерии имат няколко хил. цикъла, но след 800 цикъла капацитетета рязко се срива.

Почти
Почти

Пише в статията от електрек по горе има линк, става въпрос за над 90% между 4000 и 6000 цикъла при температура между 20°с и 40°с просто чети

така и баба знае
така и баба знае

При температура между 20°C и 40°C е ясно. Ама като престои 2-3 седмици на улицата при темепратура -10°C, дали изобщо ще е останало нещо в батерията? И ако е, колко процента от капацитета си ще е запазила?

Почти
Почти

Май не разбираш за какво става дума, дендритите които се образуват в батерията и водят до нейната деградация и промяна на харектеристиките се образуват при високи температури и зареждане, това са двата фактора които влияят на живучеста на катода и анода. И поддържането на температура при зареждане около 20 градуса удължава живота на батерията с 50% за това и служи системата за температурна регулация на батерията с антифриз, тесла я изполлзва от 2008 година и до преди няколко години бяха единствените(лийф и до сега не ползва и гаранцията на батерията му е минимална и не може да се зарежда с… Виж още »

Почти
Почти

Тоест все едно разликата между стендбай и шътдайн

дрън-дрън...
дрън-дрън...

За литиевите батерии двете най-опасни неща са разреждането докрай и замръзването. Ако не вярваш, сложи си GSM-а за една вечер във фризера и на другия ден ако успееш да го пуснеш без смяна на батерията, ела ми се обади!

Оставиш ли електричка при минусови температури за няколко седмици на улицата, тя ще си топли батериите с тока от тях. Като свърши заряда, ще замръзне. И после – ПЛЯЯЯЯЯС! едни $20К за нови батерии, да видиш хубаво ли е! Или ако успееш да съживиш замръзналите, те ще бъдат максимум с 10-20% от началния си капацитет.

Почти
Почти

Май идея си нямаш, поне наистина прочети нещо по темата, моля те преди да пишел за замръзнали батерии и други фантастични животни

Почти
Почти

Намери един, единствен пример на замръзнала батерия в Норвегия, страна от другата страна на полярния кръг със над 50% продажба на нови електромобили. Просто намери някаква информация за там и да не е от руски фейк нюз трол сайт достатъчно е да си направиш труда може и да си обогатиш мирогледа и увеличиш познанията по темата по която имаш силно мнение но минимални познания от недостоверни очевидно източници