fbpx
5 C
София

Tesla рязко увеличи производството на Model Y и Model 3 през последното тримесечие – до близо половин милион коли

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Tesla планира да увеличи производството на своите най-продавани електромобили Model Y и Model 3 през четвъртото тримесечие и да отчете производствени печалби през 2023 г. с нови съоръжения в Остин (САЩ) и Берлин (ФРГ). Това съобщава Reuters, позовавайки се на вътрешни документи на компанията, с които журналистите на агенцията са успели да се запознаят.

Ако компанията успее да постигне целите си, то по мащаб на производството ще се доближи до германския автомобилен гигант BMW. Ръководителят на Tesla Илън Мъск многократно е говорил относно плановете за значително увеличаване на производството, но компанията не винаги е успявала да постигне съответните показатели: през април той планира да увеличи производството през 2022 г. с 60% в сравнение с 2021 г., но трябваше да намали прогнозата до юли с до 50%.

Tesla до момента успява да се придържа към амбициозния график, въпреки прекъсванията на доставките, отрицателните макроикономически фактори и нарастващата конкуренция. В момента става дума за намерението да се произведат 495 000 единици Model Y и Model 3 само през четвъртото тримесечие, което представлява 95% от всички продажби на марката, и да не се забавят темповете през следващите четири тримесечия. Това би означавало, че Tesla ще надхвърли прогнозния си темп на растеж за глобалния автомобилен пазар почти десет пъти, с 50% увеличение на производствените обеми. Информацията относно намеренията на компанията по отношение на Model Y и Model 3, при условие на анонимност, беше потвърдена от два източника на Reuters.

Разширяването на производството струва скъпо на Tesla: през юни Мъск каза, че компанията губи милиарди долари в новите заводи в Тексас и Германия. Отчетът за доставките и продукцията на Tesla за третото тримесечие се очаква днес, тъй като производителят вероятно ще обяви, че се е възстановил от предизвикателствата на локдауните по време на пандемията в Шанхай през второто тримесечие. Ако компанията оправдае прогнозите на анализаторите, продажбите до края на 2022 г. може да достигнат около 1,4 милиона електромобила. Tesla се стреми да произведе 1,59 милиона Model Y и Model 3 през първите три тримесечия на 2023 г. и да продаде повече от 2,1 милиона електромобила до края на следващата година. Това е повече, отколкото Audi произвежда, и малко по-малко от данните на BMW – през 2021 г. баварският автомобилен гигант е продал 2,5 милиона коли.

Илън Мъск каза през последното тримесечие, че Tesla има „добър шанс“ да достигне производство от 40 000 автомобила седмично в световен мащаб до края на 2022 г. и да поддържа това темпо през първото тримесечие на следващата година. В допълнение към съоръженията в Остин и Берлин, компанията има завод в Шанхай, който представлява почти половината от общото производство на Tesla през първата половина на годината – наскоро той претърпя модернизация и до края на годината заводът ще достигне 20 500 коли на седмица.

Компанията обаче не може да съществува изолирано от световната икономика, която, уви, не радва с оптимистични показатели: глобалният растеж се забавя, а в Китай, който се превърна в най-големия пазар за електромобили, конкурентите на Tesla активно се развиват. Има известни опасения за централата в Германия – поради липсата на природен газ може да се образува дефицит на електроенергия. Да, и самият Илън Мъск през юни каза, че има „много лошо предчувствие“ за икономиката.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини