12.1 C
София

Tesla се съгласи да плати 1,5 милиона долара по съдебно дело за намаляване на капацитета на батериите

Най-четени

Tesla официално се съгласи да плати 1,5 милиона щатски долара за уреждане на съдебно дело, в което се твърди, че компанията е използвала софтуерна актуализация, за да намали максималното напрежение на батериите на някои от своите седани Model S, съобщават от Ройтерс.

Актуализацията на софтуера, която беше пусната през 2019 г., доведе до по-ниска скорост на зареждане и намалена издръжливост на батериите на около 1743 превозни средства, твърдят ищците по делото, които са подали групов иск срещу компанията. В резултат на съдебното споразумение, Tesla се съгласи да изплати обезщетение в размер на 625 долара на всеки от засегнатите собственици на превозни средства.

„Тази сума е многократно пропорционална стойност на временно намаленото максимално напрежение и по този начин представлява отличен и ефективен резултат в отношенията между компанията и клиентите“, се казва в съдебния документ. „В замяна на обезщетението очакваме ищците да оттеглят исковете, свързани с актуализацията на софтуера, тъй като след това максималното напрежение на батериите беше възстановено.“

Адвокатите на собствениците на автомобилите заявиха, че са провели разследване, в което се е установило, че капацитетът на батериите на автомобилите е бил намален с 10% за цели три месеца и след това с около 7% за още 7 месеца преди корективната актуализация да бъде пусната през март 2020 г. След втората актуализация, напрежението на батериите на превозните средства е било стабилно възстановено и се е запазило с течение на времето.

Не е ясно веднага как ищците ще получат обезщетенията си от Tesla. Съдия от окръжния съд на САЩ ще свика изслушване по предложеното споразумение на 9 декември. Представител на компанията не е коментирал ситуацията пред медиите, но навярно това не би било и възможно на този етап, тъй като Tesla реши окончателно да се отърве от своя отдел за връзки с обществеността още през 2019 г.

Това не е първият път, в който автомобилната компания е принудена да плаща обезщетения на клиентите си за ограничения, които е въвела в техните автомобили. Миналия май компанията трябваше да изплати 16 000 долара на хиляди клиенти в Норвегия също за забавяне на скоростта на зареждане на батериите на техните електрически автомобили.

Проблемът с ограничаването на работата на батериите на електрическите автомобили на Tesla е известен от доста време, като често компанията е критикувана за това, а някои от конкурентите на бранда, често използват тази вече коригирана уязвимост в своите рекламни компании, в които сравняват собствените си модели с тези на Tesla. Към момента колективният иск, за който става дума, не е единственият по отношение на компанията именно за този проблем, така че тепърва предстои да видим какво биха постановили и други съдебни органи.

Абонирай се
Извести ме за
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини