Tesla с включен автопилот предизвиква 6,5 пъти по-малко ПТП

4
545
ПТП

Tesla публикува своя четвърти поред отчет за безопасността на електромобилите с използване на автопилота. Тази инициатива бе организирана в отговор на необективното представяне от страна на медиите катастрофите и авариите с участието на електромобилите на компанията.

Първият отчет за безопасност излезе през месец октомври миналата година, като абсолютно всичката информация в него може да бъде проверена и изследвана. Тогава Tesla заяви, че е регистрирала 1 ПТП на 5,3 милиона километра при включен автопилот. Що се отнася до ПТП без автопилота, то те са 1 на 3 милиона километра.

В сегашния четвърти отчет Tesla е променила подхода и този път предлага цялата информация в своя сайт. Освен това, компанията добави и раздел, специално посветен на пожарите и запалванията, за които медиите не пишат истината.

„За второто тримесечие на тази година е регистрирано 1 ПТП на всеки 5,2 милиона километра с включен автопилот. По време на пътуванията с изключен автопилот, но с активирана система за безопасност, транспортните произшествия са 1 на всеки 2,3 милиона километра. За сравнение, статистиките на NHTSA показват, че в САЩ се регистрира по 1 ПТП на всеки 801 000 километра“.

Що се отнася до пожарите, то между 2012 и 2018 година за електромобилите на Tesla те са 1 на всеки 273 милиона километра. Според статистиките на NHTSA, в обикновените автомобили с ДВГ, пожарите са 1 на всеки 30 милиона километра пробег.

Никой не задължава компанията да публикува тези данни. Tesla прави това съвсем доброволно и счита, че и другите автомобилни компании трябва да следват този пример. Разбира се, за представянето на фалшиви данни, компанията може да бъде съдена за подвеждаща информация.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Dave
Dave

Тепърва ще се види ползата от автопилота защото на този етап той дори не е още довършен софтуерно.

evil resident
evil resident

Друг бонус ще е, че определена прослойка, която борави предимно с репликата „Кво правим сега?“, ще трябва да разчита основно на заплатата.

/joke...or not
/joke...or not

Той е довършен софтуер за нивото, което е. Има различни степени на автономност, прочети стандартите.

Емил
Емил

За съжаление тази статистика не ни носи особено много информация, защото има много фактори, които не се отчитат. Така например тесли има от 2008-ма, даже 2012-та година, тоест най-старата тесла е на 11 год. (говорим за 2500 броя роудстъри, които собствениците им ги карат две седмици в годината, докато са на вилата). Статистиката на NHTSA включва и автомобили произведени през 60-те години на миналия век. Иначе автопилота и изкуственият интелект имат бъдеще, но няма как да предвидят всички глупостите на естествения интелект. Когато има само автономни автомобили и инфраструктурата се е нормализирала, може и почти да няма ПТП. Защото сега… Виж още »