Tesla ще строи в Европа втора Гигафабрика

0
29

В началото на тази седмица производителят на електромобили Tesla обяви, че е закупил немската компания Grohmann. Тази сделка е първата стъпка на Tesla към европейска експанзия, при която в Европа ще бъде построена новата технологична фабрика Gigafactory-2.

В корпоративния блог на Tesla се съобщава за покупката на компанията Grohmann Engineering, един от световните лидери в сферата на автоматизираното и роботизираното производство. Tesla си е поставила цел към 2018 година да произвежда по 500 000 електромобила годишно. За тази цел компанията има нужда от „най-добрите инженерни таланти“, както и от нови производствени ресурси, които този път компанията възнамерява да разкрие в Европа.

Финансовите параметри на сделката не са обявени, но се предполага, че тя ще бъде затворена още в края на тази година и тогава те ще станат известни. Генералният директор и основател на Grohmann Engineering Клаус Грохман ще остане в компанията, която ще бъде преименувана в Tesla Grohmann Automation и ще оглави новия германски автомобилен отдел Tesla Advanced Automation. Планирано е привличането на около 1000 високо квалифицирани немски специалисти.

Закупуването на Grohmann Engineering се съгласувана с намерението на Tesla да построи в Европа нова високотехнологична фабрика с име Gigafactory-2, която ще реализира плановете на Илън Мъск за четворно увеличаване производството на електромобили през следващите две години.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за