Tesla Model 3 е еталон по безопасността според краш тестовете на Euro NCAP

7
787

В началото на седмицата европейският комитет по провеждане на независими краш тестове Euro NCAP оцени пасивната и активната безопасност на автомобилите, и публикува отчет за резултатите от тестването на шест модела. Включително неотдавна излезлият на европейския пазар електромобил Tesla Model 3. Според Euro NCAP, най-достъпният електрически автомобил на Tesla показва какво трябва да е нивото в областта на активните системи за безопасност.

Системите за безопасност в автомобилите са разделени на две големи групи: пасивна и активна безопасност. Пасивната безопасност се определя от елементите, предназначени да облекчат тежестта от последствията на ПТП. А активните системи включват технологичните решения и конструктивните особености, които свеждат до минимум възникването на авария и ПТП.

Експертите на Euro NCAP се впечатлиха най-силно от Tesla Model 3. В проведените тестове електромобилът получи 12,3 точки от 13 възможни. Нито един от тестваните Skoda Scala, Mercedes-Benz B-Class, Mercedes-Benz GLE, Kia Ceed и DS 3 Crossback не се приближава дори и близко до този резултат.

Tesla Model 3 се представя много добре и в останалите тестове. Безопасността на водача и пътниците е оценена с 36,7 точки от 38 възможни, на децата 42,3 от 49, на пешеходците – 35,7 точки от 48 възможни. Благодарение на тези резултати електромобилът получи най-високия възможен рейтинг за безопасност – пет звезди.

Интересно е, че при краш теста със сблъскване в стълб или дърво Tesla Model 3 показа най-добрия резултат от основаването на Euro NCAP през 1997 година.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
5 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

Да се сравнява електромобил с автомобил с ДВГ доколко е редно ….

Lordoff
Lordoff

Спред мен, напълно редно! Тества се безопасност.

Dave
Dave

А с какво трябва да се сравнява? С багер може ли?

pedro
pedro

Ако си блъсна теслата ще умра от инфаркт

Dave
Dave

Тогава бъди спокоен защото Теслата има автоматично спиране и сам няма да успееш да я блъснеш освен ако нарочно нещо не измислиш. Иначе ако теб те блъснат има каско, а частите не са чак толкова скъпи противно на масово внушаваното мнение че били скъпи. Просто още не са много масови.

ДаБе
ДаБе

Само дето написаното важи за челен удар. При реален страничен удар, не като тези на видеото с 30 км/час, дето и вратите не могат да изкривят, батериите под пода на теслАта се разкъсват и самозапалват от въздуха. А след като изгори половин тон литий, познай какво остава от колата. Както и от водача и, затиснат и обездвижен от еърбеците. Поне роднините му няма да дават пари за погребение или кремация, ако това е някакво утешение 😀

Dave
Dave

Добре си го измислил само дето досега такъв удар не се е случвал. Досега са се запалили няколко тесли и повечето са били или спрени или часове след катастрофата. Да не говорим че „горенето“ на лития всъщност не е горене. Просто фъшти един лек сив димец и има малко искри. Няма открит огън.