Tesla Model 3 изпревари Renault Zoe и стана най-продавания електромобил в Европа

16
894

В САЩ и Китай електромобилът Tesla Model 3  отдавна е неоспорим лидер на пазара, а сега Model 3 излезе на първо място по продажби и в Европа. Интересно е, че Tesla постигна това без да има построена Гигафабрика.

Уеб порталът EV Sales Blog съобщи, че за месец август тази година продажбите на Tesla Model 3 в Европа са 7020 броя. Това се оказа достатъчно за автомобилната компания на Илън Мъск да заеме първото място, при това с голяма разлика. Предишният лидер бе Renault ZOE и сега той остана на второ място с 6183 продадени електромобила. В първата петица са  класирани и Ford Kuga PHEV, Hyundai Kona EV и  Mercedes A250e със съответно 5 055, 4 054 и 3 505 продажби.

Доминирането на Model 3 на европейския пазар впечатлява, понеже Tesla засега няма нито едно действащо предприятие за производство на електромобили на този континент. Сега строящата се Gigafactory 4 в Берлин ще започна да работи през 2021 година и ще започне да произвежда електромобилите Model Y. Към днешен Tesla импортира в Европа електрическите автомобили произведени в главния завод на компанията във Фримонт. Това се отразява на цената – в САЩ цената на Model 3 Standard Range+ стартира от $37 990, докато в Европа след транспортните разходи и всички мита цената на същата конфигурация достига до $49 840.

3.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари