Tesla Model S и Model X получиха нови електромотори: по-голям пробег със същите акумулаторни батерии

16
1817

Компанията Tesla много се различава от другите автомобилни производители освен по всичко друго, а и по липсата на каквито и да било схеми за обновяване на електромобилите. Мъск често въвежда най-различни промени, непрекъснато подобрява параметрите на своите електромобили и понижава тяхната цена. Днес, един ден преди датата за публикуване на тримесечния финансов отчет, Tesla анонсира интересни обновявания. Очакванията са това тримесечие да не е печелившо, понеже компанията започна да продава електромобили в Европа и Китай, доходите от което ще се реализират малко по-късно.

Tesla обнови Model S и Model X. Флагманските седан и кросоувър имат ново задвижване, в което се използва същият синхронен електродвигател с постоянни магнити, какъвто е поставен в Model3.

Идеята е следната. Електродвигателят с постоянни магнити е поставен на предната ос и се използва в началото на движението, както и в рекуперацията на енергията при спиране. На задната ос е поставен асинхронен електродвигател, който се включва, когато е необходима допълнителна мощност. Производството на новите версии Model S и Model X стартира тази седмица в заводите на Tesla във Фримонт, Калифорния. Новите модификации вече могат да бъдат предварително поръчани в САЩ.

Тези модификации промениха много неща. Първо, повишена е динамиката на ускорението и електромобилите по-бързо се ускоряват от 0 до 100 км/ч. Второ, увеличил се е пробегът при същия капацитет на акумулаторния блок. Електромобилът Model S версия Long Range с едно зареждане на акумулаторните батерии се може да измине не 540 км, а 600 км, което съвсем не е малко. Пробегът на модела Model X сега достига 520 км.

В рамките на Tesla Investor Autonomy Day компанията показа на журналистите от Motor Trend тестово пътуване с новия Model S. Този електромобил с едно зареждане измина 578 км по маршрута от Фримонт до Лос Анджелис, като изразходва 83 kWh. Проверката след пристигането показа, че са останали още 11% енергия. Тоест, в реални условия може да се разчита на пробег от 640 км.

Сред другите промени са новите смазочни материали, подобрения в охладителната система, нови лагери и редуктори, както и новото изцяло адаптивно пневматично окачване, което отчита особеностите на пътя и стила на шофиране.

И още, новите Tesla Model S и Model X могат да използват фирмените зарядни станции Supercharger V2, при които се зареждат 1,5 пъти по-бързо.

Интересно е, че Tesla върна в в своята ценова листа по-достъпния вариант Standard Range с малко по-слаб акумулаторен блок, а притежателите на по-старите Model S и Model X след обновяване до версия Performance, получават опцията Ludicrous Mode безплатно. Това не е малко, понеже активирането на Ludicrous Mode досега бе с цена $20 000.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
12 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
Colombinoboot115mhmКапитализъм Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Радослав
Радослав

Много важна статия. Но увеличението на пробега за сметка на рекуперацията ли се постига, или на нещо друго?? Въобще липсват статии като учебници за блоковата схема на един електромобил, управлението на стотиците 18650 в акумолаторния блок, рекуперацията – как точно става, достатъчен ли е акумулаторният блок, или се използват суперкондензатори, и т. н.

Много се говори за електромобили, а учебни помагала поне за обща култура липсват. Това не е добре. Достойна работа за Калдата.

При желание
При желание

Ако имаш желание да четеш на английски, всичката информация е лесно достъпна дори на самия сайт на тесла, но не очаквай от калдата научни трудове, това е развлекателно-информационен сайт за технологии(поне по мои впечатления). И за сега все още няма суперкондензатори за рекуперацията, но най вероятно в следващо поколение на блока ще е нужно да има буфер от такива, за пълноценно използване на рекуперацията и по мигновенно отдаване за ускорения, много е вероятно в следващия роудстър и в камиона да има и такъв блок https://electrek.co/2019/04/23/tesla-new-model-s-x-range-upgrade-drivetrain-suspension/ и също https://www.motortrend.com/news/2019-tesla-model-s-5-important-updates/amp/?__twitter_impression=true

микгигс
микгигс

няма учебни помагала, защото „акомулатор“ няма такава дума. Иначе, Тесла просто сложиха новият ел мотор от Тесла 3 в Тесла S.

boot
boot

„по-голям пробег“ – по-дълъг пробег.

Капитализъм
Капитализъм

Правилно! Преводите понякога са все едно направени от чужденец, който учи Български. Пиша го с главна буква, умишлено.

Colombino
Colombino

Да бе, широк!
Глупости, правилно е ‘голям’. Това е величина и тя има големина. Не е някакъв физически обект, който има размерности – ширина, височина, дължина …

boot
boot

Думата „пробег“ е величина?

Colombino
Colombino

Пробегът е величина, не самата дума. За величините ползваме прилагателни като голям и висок. Примерно висок/голям разход. Казваме голямо тегло, а не тежко тегло, примерно. Също голяма дължина, а не дълга дължина. И в тоя смисъл не казваме дълъг пробег, а голям пробег.
Дълъг бихме ползвали, ако поясняваме нещо, което може да бъде видяно, например дълъг път. Чакахме дълго, но имаше голям престой. Не че не може да се каже и дълъг престой, но първо не е правилно и второ е абсурдно да се прави забележка на някой, който е казал голям престой. Аналогично с пробег.

boot
boot

Коломбо, ти измисляш нов български език. Пробег е изминато разстояние. За разстояние прилагателното е „дълъг“, а не „голям“, „широк“ и т.н Иначе съм сигурен, че така го казвате, но това не го прави правилно. По-голям пробег, по-широк пробег, по-дебел пробег – все неправилни, но по-дълъг пробег е правилно.

Colombino
Colombino

Езикът си е ОК и не го измислям аз. Казва се голямо разстояние, а не дълго разстояние. За разстояние прилагателното е голямо, както и (примерно) за тежест/тегло. Не казваш тежко тегло, а казваш голямо тегло. Дълъг пробег е разговорна форма и само поради това не е съвсем неправилно да се употреби. Но в по-формална писмена форма (например статия) е добре да се каже голям пробег.

Mxm
Mxm

Хубави са теслите, но защо всички рекламни клипове до момента са само на права отсечка? Има няколко любителски на Нюргбургрин, на които още по време на първата обиколка почват да се палят батериите. Също клипове на които се самовзиряват на паркинг. Много я хвалим тази нова технология, казваме че другите коли че са бомба със закъснител, ама дали тези не гърмят повече ? :/

zoom
zoom

ами не можеш да натискаш педала , както на една баварка софия-пловдив-софия щот изпържваш батерията и после на суперчардж и хептем утичат нещата … трябва по-кротко да караш . та в тоя ред на мисли не стават за газ-спирачка-газ техника на каране …

Капитализъм
Капитализъм

Не мога да разбера откъде идва цялата тази омраза срещу Тесла?

Има едни хора, които просто се страхуват от промяна, искат светът да си остане статичен.

Е, няма да стане, светът постоянно ще е динамичен и постоянно ще се променя, с или без вашата омраза.

mhm
mhm

Щото ги е яд, че карат нафтови печки за по 2 бона и се чудят от къде да изкарат някой лев да сипят 😀

115
115

Омразата идва от агресивното медийно преекспониране, маркетинговите глупости, които дрънка мъск и реалността.

boot
boot

Факт! Калдата е идеалния пример. Никъде не съобщиха за самовзривилата се Тесла в Шанхай. Статии как резбата на винчето крепящо долния край на кората на предна лява врата била вече не метрична и как това подобрило Тесла, ежедневие в Калдата. Ама такива важни неща като самовзривяване на автомобила – липсват.