Tesla Model X е официалното транспортно средство за пилотираните мисии на SpaceX

6
676

Астронавтите имат редица традиции, една от които е специален вид транспорт до космическия кораб преди изстрелването. Съвсем не е за учудване, че за първата пилотирана мисия на Crew Dragon на SpaceX до Международната космическа станция през месец април бе избран нов официален транспорт – електромобилът Tesla Model X.

Електромобилът вече участва в репетицията на изстрелването от Kennedy Space Center, след което представител на компанията официално потвърди изборът на Tesla Model X в качеството на официален транспорт. Астронавтите Боб Бенкън (Bob Behnken) и Дъг Хърли (Doug Hurley) дори успяха да се снимат на фона на електромобила.

Естествено, това решение е една добра реклама на Tesla. Но изборът е съвсем логичен, понеже Илън Мъск е основател и генерален директор и на двете компании. Да добавим и че специално отварящите се задни врати на електромобила дават лесен достъп до вътрешността на купето, което е важно за астронавтите със скафандри.

Да напомним, че в продължение на няколко десетилетия НАСА използваше за транспортиране на астронавтите до космическия кораб автобуса Astro.

Космическият кораб Crew Dragon се разработва от 2013 година и най-новата версия на капсулата побира до осем души екипаж или четирима души плюс товар. Този кораб намали цената на полета до $20 милиона за едно място. Досега НАСА плащаше на Роскосмос по $80 милиона за едно място.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

„Този кораб намали цената на полета до $20 милиона за едно място.“
Този кораб ще намали цената на полета до $20 милиона за едно място.
Не забравяйте, че още на е имало пилотирани мисии с новият кораб, така че да се пише в минало свършено време, е доста неуместно. Дори и в оригиналната статия да е написано точно така както е преведено, явно авторът й има мозъчно заболяване и не е в състояние да осъзнае действителността.

Има дискриминация
Има дискриминация

явно авторът й има мозъчно заболяване и не е в състояние да осъзнае действителността.

Мъск
Мъск

Що бе Кольо?
Аз нали съм измамник, т.е. ти дай 20 милиона за място, па дали ще стигнеш до космоса си е твой проблем…

Кольо
Кольо

Моят полет трябваше да е онзи ден. Ама нанай си космос, ракетата се взриви във въздуха, а кораба опъна парашутите и се плацикна в океана..

favr
favr

наса плаща (все още) по 80 милиона от 2014 насам… преди санкциите на сащ, наса плащаше по 20 милиона…

Musk pictures
Musk pictures

Mъск да беше направил филм за казинето на марс и щеше да изкара 100 милиона $.