Tesla Model Y още през 2021 година ще получи акумулаторни батерии от ново поколение

4
976

Генералният директор на Tesla Илън Мъск потвърди, че в електромобилите Model Y, които ще се произвеждат в берлинската Gigafactory, ще се използват нови акумулаторни блокове. В тях ще се използват батериите 4680, които бяха представени по време на презентацията ‘Деня на батериите‘ миналия месец. Reuters съобщи, че новите батерии ще имат по-голям капацитет и ще могат да отдават повече мощност, а тяхното серийно производство ще бъде осезателно по-евтино.

Един от основните моменти по време на събитието Battery Day бе анонсът а акумулаторните батерии 4680. По време на тяхното представяне Мъск заяви, че ‘бисквитените’ батерии са значително по-големи от своите аналози – те имат диаметър 46 мм и височина 88 мм, като коренната промяна на тяхното разположение в акумулаторния блок увеличават пробега на електромобилите с 16% и едновременно с това намаляват тяхната цена с 14%. Но тогава генералният директор на Tesla не съобщи кога ще започне тяхното използване в популярните Model S и Model Y, като само съобщи, че първият електромобил с новите батерии ще бъде Tesla Model S Plaid. Но сега стана известно, че с производството на новите акумулаторни блокове се заема Giga Berlin, а след около две години тяхното производство ще започнат Гигафабриката в Шанхай и тази във Фримонт, Калифорния.

‘Фримонт и Шанхай ще започнат производството на батериите 4680 след две години, когато новите технологии бъдат всестранно тествани’ – съобщи Илън Мъск в своя Twitter акаунт.

В производството на берлинския кросоувър има известна доза ‘производствен риск’ и засега не е известно какъв брой електромобили Model Y ще получат акумулаторните батерии модел 4680 и колко – традиционните батерии на CATL и Panasonic. Поточните линии в Берлин започват да работят през втората половина на 2021 година и тогава автомобилната компания на Мъск ще пробва технологията за отливане на купето на електромобилите и поставянето на батерии от двете страни на автомобила.

Освен това, специалистите на Tesla възнамеряват не само да отливат задната и предната част на дъното на електромобила, но и да да ги съединяват с акумулаторните батерии, което значително се различава от сега използваната технология за сглобяване. Според пресмятанията на компанията, акумулаторните батерии ще намалят разходите повече от два пъти и към 2030 година ще ускорят производството на акумулаторни блокове цели 100 пъти.

‘Акумулаторният блок ще има специална конструкция с отделни елементи, осигуряващи прехвърляне не изместването между стоманените горни и долни лицеви панели, без в този процес да участва централната част на корпуса, като по този начин рязко се увеличава издръжливостта на усукване и се подобрява полярния момент на инерцията. Това е голям пробив’ – уверен е Илън Мъск.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари