Tesla Motors назначава хакери за тестване на електромобилите

0
154

Неотдавна Tesla Motors обяви, че ще заплати солидна парична премия на всеки, който успее да проникне и разбие софтуера на електрическия автомобил Tesla S. Това се счита за първия в историята официален конкурс за хакерско разкриване на уязвимости и бъгове в автомобили.

Включването към Tesla Model S е по-просто отколкото във всеки друг съвременен автомобил, понеже вътрешната електроника на електромобила е обединена в единна локална Ethernet мрежа, а автомобилният компютър работи под управлението на операционната система Ubuntu. Проникването в управлението обаче не е тривиална задача, понеже се използва специализиран фирмен софтуер. Създадено е и мобилно приложение, чрез което е възможно стартирането на двигателя и отключването на вратите директно от мобилния телефон. Фърмуера на автомобила може да бъде обновен чрез мобилна връзка. Автомобилният компютър може да управлява на практика всеки модул на Model S.

По време на хакерската конференция Defcon, представители на Tesla Motors са търсили потенциални кандидати, които да бъдат назначени на постоянен трудов договор, за да търсят уязвимости в софтуера на електромобила. Компанията възнамерява да назначи около 30 души на тази позиция.

Към днешен ден в сайта на компанията (teslamotors.com/about/legal#security-vulnerability-reporting-policy) са записани имената на 20 хакери, съобщили за бъгове в автомобилите Tesla, а за разкритите три най-опасни уязвимости ще бъдат изплатени възнаграждения.

Tesla назначават хакери на постоянна работа, понеже съвсем малко хора имат достъп до новите електромобили и познатите досега програми за изплащане на премии за открити бъгове не са ефективни.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари