За плановете на Илън Мъск да възроди спортния модел Roadster е известно от няколко години, но никой не подозираше, че спортният автомобил е готов за представяне.

Генералният директор на Tesla Motors Илън Мъск показа новия Tesla Roadster малко след анонса на електрическия товарен автомобил Tesla Semi, в стил „one more thing“.

Tesla Roadster е страхотен спортен четириместен електромобил с подвижен покрив, който едва ли ще остави равнодушен който и да е почитател на бързите коли.

Tesla Roadster не е само красив, но и ужасно бърз. Мъск отбеляза, че това ще бъде най-бързият от масово произвежданите автомобили.

Мъск в типичния си стил каза:

„Производството на Tesla Roadster има за цел да даде як шут отзад (hardcore smackdown) на производителите на бензинови суперколи“

Да преценим, дали ще се получи: Tesla Roadster се ускорява от 0 до 96 км/ч (60 мили в час) само за 1,9 секунди, но следващото ускорение от 96 до 160 км/ч (100 мили в час) става само за 4,2 секунди. Четвърт миля електромобилът взема за 8,8 секунди.

Максималната скорост не бе обявена, но Мъск каза, че тя е над 400 км/ч (250 мили в час). Рекордът в това отношение към днешен ден е на Koenigsegg Agera RS с максимална скорост 447 км/ч (277,9 мили/ч).

Не всичко в този автомобил е скорост. Tesla Roadster има акумулаторен блок от нов тип с капацитет 200 KWh, осигуряващ пробег от 1000 км (620 мили). Електромобилът се задвижва от три електродвигателя – един на предната ос и двата други – на задната, с което е постигнат въртящ момент 1000 Nm.

Цената на Tesla Roadster стартира от $200 000, което не е чак толкова много при тези характеристики и цените на конкурентите. Заявките за закупуване се приемат от днес и за тази цел е необходимо да се внесе депозит от $50 000. Първата партида ще се състои от 1000 броя и цена на автомобила $250 000. Серийното производство е планирано за 2020 година.

В сегмента на спортните суперавтомобили можем да отбележим McLaren P1, Ferrari LaFerrari и Porsche 918 Spyder, като всеки от тях струва над $1 милиона, а Aston Martin Valkyrie и Mercedes-AMG Project One например, са с цена по $3 милиона.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари