За плановете на Илън Мъск да възроди спортния модел Roadster е известно от няколко години, но никой не подозираше, че спортният автомобил е готов за представяне.

Генералният директор на Tesla Motors Илън Мъск показа новия Tesla Roadster малко след анонса на електрическия товарен автомобил Tesla Semi, в стил „one more thing“.

Tesla Roadster е страхотен спортен четириместен електромобил с подвижен покрив, който едва ли ще остави равнодушен който и да е почитател на бързите коли.

Tesla Roadster не е само красив, но и ужасно бърз. Мъск отбеляза, че това ще бъде най-бързият от масово произвежданите автомобили.

Мъск в типичния си стил каза:

„Производството на Tesla Roadster има за цел да даде як шут отзад (hardcore smackdown) на производителите на бензинови суперколи“

Да преценим, дали ще се получи: Tesla Roadster се ускорява от 0 до 96 км/ч (60 мили в час) само за 1,9 секунди, но следващото ускорение от 96 до 160 км/ч (100 мили в час) става само за 4,2 секунди. Четвърт миля електромобилът взема за 8,8 секунди.

Максималната скорост не бе обявена, но Мъск каза, че тя е над 400 км/ч (250 мили в час). Рекордът в това отношение към днешен ден е на Koenigsegg Agera RS с максимална скорост 447 км/ч (277,9 мили/ч).

Не всичко в този автомобил е скорост. Tesla Roadster има акумулаторен блок от нов тип с капацитет 200 KWh, осигуряващ пробег от 1000 км (620 мили). Електромобилът се задвижва от три електродвигателя – един на предната ос и двата други – на задната, с което е постигнат въртящ момент 1000 Nm.

Цената на Tesla Roadster стартира от $200 000, което не е чак толкова много при тези характеристики и цените на конкурентите. Заявките за закупуване се приемат от днес и за тази цел е необходимо да се внесе депозит от $50 000. Първата партида ще се състои от 1000 броя и цена на автомобила $250 000. Серийното производство е планирано за 2020 година.

В сегмента на спортните суперавтомобили можем да отбележим McLaren P1, Ferrari LaFerrari и Porsche 918 Spyder, като всеки от тях струва над $1 милиона, а Aston Martin Valkyrie и Mercedes-AMG Project One например, са с цена по $3 милиона.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
9 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
000
000

скорост над 400 км/ч

В сащ при 3 нарушения на пътя – заминаваш в затвора(може и да си най богатият няма значение)
а при над 400км/ч няма да излезнеш скоро от затвора и ще ти вземат къщата за глоба.

SLAYER
SLAYER

Разбира се, че това не е скорост за нормалната пътна мрежа. Има си специални пътища, писти, съоръжения… Излез от кошарката.

pik
pik

Наследницата на хотелската верига бе осъдена да излежи 45 дни заради поредно пътно нарушение. Тя трябва да се яви за изпълнение на присъдата най-късно до 5 юни, а ако не спази този срок, престоят й зад решетките ще е двойно по-дълъг. Парис Хилтън бе осъдена на 45 дни затвор заради нейно повторно нарушение по време на изпитателен срок. Блондинката не обърнала внимание, че шофьорската й книжка е вече невалидна, но пътните полицаи, които през февруари я хванали да кара без запалени фарове, веднага отчели този факт. Според представените доказателства по делото обаче в средата на януари тя била спряна от… Виж още »

Satoshito
Satoshito

Колко неща наведнъж почват да правят, очаквам скоро и мотор

Редовен потребител
Редовен потребител

Разсмя ме на презентацията, като му бяха написали, че колата развива 10000 Nm… 😀
Дори и в големите презентации стават грешки ;P
Иначе колата е страхотна.

Пенчо
Пенчо

не е грешка, от трите мотора общата мощност е 10 000 Нм

СпрелиСте
СпрелиСте

Къде са богатите хомосексуалисти с гейфона, да си поръчват, че нали мама и тати са им дали парички за наръфана ябълка.

Калинке, да пукнеш дано, знаеш си!

Кольо
Кольо

„четириместен електромобил“
Ммм, фиктивно четириместен.
„акумулаторен блок от нов тип с капацитет 200 KWh“
Това батериище, сигурно тежи повече от всички други железарии, от които е сглобена бричката взети заедно 🙂
„осигуряващ пробег от 1000 км“
При шофиране с 70км/ч, като над половината от пътя е по нанадолнище.

...
...

Бай Кольо от България. Специалист по всичко!

Пенчо
Пенчо

не правиш разлика между мили и километри нали бе ? 70 мили в час по магистрала е скороста за 1000км

И.П.Талев
И.П.Талев

Ха.Акумолаторен блок.А как се е задвижвал електрическия автомобил на Никола Тесла-без акумолатори.

the professor
the professor

„Теѕlа Rоаdѕtеr e cтpaxoтeн cпopтeн чeтиpимecтeн eлeĸтpoмoбил c пoдвижeн пoĸpив, ĸoйтo eдвa ли щe ocтaви paвнoдyшeн ĸoйтo и дa e пoчитaтeл нa бъpзитe ĸoли.“
на мен ми изглежда двуместен…

TNT
TNT

е па другите двама или ще бягат след колата или ще се возят в багажника…

асд
асд

Другите двама ще бутат докато стигнат 1000 км…. 😉

Пенчо
Пенчо

Има 2 малки седалки отзад, самия Мъск каза че трудно може да влезе човек в тях но пък ги има за сметка на останалите супер коли които нямат…

Само питам
Само питам

Та при каква средна скорост, включени или изключени светлини , климатик, температура на околната среда и трудност на трасето колата има пробег от 1000 километра ?

Екс
Екс

При 100 км/ч. Предполагам с изключен климатик и минилално включени системи. Но това предполага поне 800 км, с всичко. А това вече е фъкин впечатляващо! Да не говорим, че като спреш за да хапнеш и пийнеш едно кафе, батерията ще се е заредила на 80%…

Bit
Bit

Шaнcът дa пpитeжaвaтe eднa oт пъpвитe 1 000 бpoйĸи нa нoвия Rоаdѕtеr щe ви cтpyвa 250 000 дoлapa днec, a aвтoмoбилът щe бъдe дocтaвeн (eвeнтyaлнo) пpeз 2020 г. Aĸo вcичĸи тe бъдaт peзepвиpaни, тoвa щe дoнece нoви 250 милиoнa дoлapa нa ĸoмпaниятa. Зa вcичĸи cлeдвaщитe мoдeли Rоаdѕtеr Теѕlа иcĸa пo 50 000 дoлapa пpeдвapитeлнo. Koмпaниитe пъĸ мoгaт дa peзepвиpaт влeĸaчa cpeщy 5 000 дoлapa. Heгoвoтo пpoизвoдcтвo щe зaпoчнe пpeз 2019 г. „Toй (Илън Mъcĸ – бeл. peд.) ce нyждa oт пapи бъpзo“, ĸaзвa Keвин Taйнaн, aнaлизaтop в Вlооmbеrg Іntеllіgеnсе, ĸoйтo изчиcлявa, чe Теѕlа щe тpябвa дa нaбepe пoнe oщe двa… Виж още »