The Document Foundation представи сървърния вариант на LibreOffice, който работи чрез уеб-браузър

3
43

The Document Foundation анонсира своя нов продукт LibreOffice Online, който ще бъде алтернатива на онлайн-услугите Google Docs и Office 365. С помощта на сървърният вариант на LibreOffice е възможна отдалечена работа с офис-пакета. LibreOffice Online има клиент-сървър структура, при която на сървъра се оформя базовата рамка на LibreOffice, интерфейсът се се изпраща към потребителя и се изобразява в уеб-браузъра чрез специално приложение.

Първата версия на LibreOffice Online се очаква официално да излезе в началото на 2016 година, а всички могат да наблюдават процеса в Git-хранилището (gerrit.libreoffice.org).

За транслиране на интерфейса се използва стандартното HTML5 обкръжение на библиотеката GTK+, а за неговото формиране се използва вградения енджин на LibreOffice, като по този начин се постига идентично с десктоп-версията изображение на уеб-документите. Управлението на курсора и маркирането на текст става с помощта на JavaScript от страна на клиента и по този начин навигацията по документите става без излишно натоварване на сървъра.

В момента за LibreOffice Online се разработва софтуера за съвместна работа на много хора с един и същ документ, който ще позволи индивидуално маркиране, копиране и преместване на блокове и обекти.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари