The Document Foundation представи сървърния вариант на LibreOffice, който работи чрез уеб-браузър

3
21

The Document Foundation анонсира своя нов продукт LibreOffice Online, който ще бъде алтернатива на онлайн-услугите Google Docs и Office 365. С помощта на сървърният вариант на LibreOffice е възможна отдалечена работа с офис-пакета. LibreOffice Online има клиент-сървър структура, при която на сървъра се оформя базовата рамка на LibreOffice, интерфейсът се се изпраща към потребителя и се изобразява в уеб-браузъра чрез специално приложение.

Първата версия на LibreOffice Online се очаква официално да излезе в началото на 2016 година, а всички могат да наблюдават процеса в Git-хранилището (gerrit.libreoffice.org).

За транслиране на интерфейса се използва стандартното HTML5 обкръжение на библиотеката GTK+, а за неговото формиране се използва вградения енджин на LibreOffice, като по този начин се постига идентично с десктоп-версията изображение на уеб-документите. Управлението на курсора и маркирането на текст става с помощта на JavaScript от страна на клиента и по този начин навигацията по документите става без излишно натоварване на сървъра.

В момента за LibreOffice Online се разработва софтуера за съвместна работа на много хора с един и същ документ, който ще позволи индивидуално маркиране, копиране и преместване на блокове и обекти.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
cybercop
cybercop

Похвално ! Толкова ценен продукт, получаван безплатно от потребителя.

Васил Домусчиев
Васил Домусчиев

Браво!

pvn
pvn

За съжаление, текущото ниво на HTML и JavaScript налага доста ограничения и няма как едно уеб приложение изградено чрез тях да е на нивото на десктоп версията. В това RIA платформите като Flash и Silverlight бяха значително по-добри, но пък заради таблетите ги оставят на заден план. Ето една разработка на българска фирма на безплатен онлайн текстов редактор (изисква инсталиран Silverlight plugin към браузъра): https://www.nevronoffice.com/office-online-writer.aspx Проектът е доста обещаваш и активно се развива, но мисля че дори и при сегашното си ниво е надминал повечето онлайн текстови редактори. Единственият недостатък е, че изисква Silverlight plugin, но пък за сметка на… Виж още »