The New York Times: заради коронавируса в Китай са изолирани 760 милиона души

33
1722

Опитвайки се да спрат разпространението на епидемията от коронавируса китайските власти провеждат безпрецедентна силова операция на територията на цялата страна. В тази операция са задействани стотици хиляди военнослужещи, полицаи и доброволци. В специални карантинни лагери и на практика под домашен арест в средата на февруари се държат не по-малко от 760 милиона китайски граждани. Но тези мерки не помагат и властите заявиха, че може да се прилага разстрел за хората, които нарочно способстват за разпространението на епидемията и скриват своето здравословно състояние и местата, които са посещавали. Това вече не е конспиративна теория – The New York Times публикува официални материали за случващото се.

Пристигащата от Китай информация е противоречива. От една страна властите отчитат постепенно понижаване на броя заразени в цялата страна. Въпреки че общият брой на заболелите от новия коронавирус достигна 70 хиляди души, денонощната статистика показва, че през последните 10 дни заразата намалява, а в епицентъра на епидемията – провинция Хубей, спадът е започнал пред 3 дни. Оказа се, че на тази статистика никой не вярва – нито в Китай, нито извън пределите на страната. В събота Белият дом дори директно заяви, че не вярва на китайските числа относно коронавируса, но поради липсата на каквито и да било други данни, всички се ориентират именно по тази статистика.

От друга страна, огромен резонанс предизвика съобщението в китайския вестник Beijing Daily, който цитира Втория народен съд на Пекин, че властите възнамеряват да въведат наказателни санкции срещу всички, способстващи за увеличаване разпространението на заразата.

Съдът се произнесе, че наказателна отговорност ще носят всички, които не съобщават на властите или медицинските органи, че имат симптомите на тази болест, посещавали са Ухан през последните няколко седмици или са били близко до хора, в които по-късно е открит коронавируса. За криминално деяние ще се считат и случите, когато пациентите с диагностицирана пневмония, знаейки за това са посещавали обществени места. Тези действия ще се считат за преднамерено разпространяване на инфекцията, за което се дават от 3 до 10 години затвор.

А ако скриването на заболяването постави под заплаха обществената безопасност, доведе до „сериозни травми и смърт“ на друг човек или до „значителен ущърб да държавна и/или частна собственост“, то виновният може да бъде осъден на над 10 години затвор, на доживотен затвор или да получи смъртно наказание. Отбелязва се, че най-тежкото наказание ще се прилага в краен случай.

Интересно е, че това не е нов параграф в китайските закони, а действаща алинея 115 от Наказателния кодекс на КНР, който властите засега не използват във връзка с епидемията. Не е ясно защо се налага да се налагат толкова тежки наказания, ако заболеваемостта според официалните данни пада.

Има сериозни подозрения, че Китай продължава да манипулира числата в официалните статистики и пикът на епидемията тепърва предстои. Косвено доказателство за това е засилената до краен предел карантина в изцяло блокирания 11-милионен Ухан. Ако там епидемията е започнала да спада, едва ли биха потрябвали наложените нови забрани – в събота властите забраниха каквото и да било движение извън жилищните комплекси. Влизането става чрез специални пропуски за посещаване на държавните институции, болниците и складовете с хранителни продукти.

И още, считано от изминалия петък започна раздаването на купони за ориз и други хранителни продукти. Всички веднага обърнаха внимание, че купони има не само до края на февруари, но и за целия месец март.

Според пресмятанията на The New York Times, към днешен в Китай, в карантинни лагери, в болници и под домашен арест са изолирани не по-малко от 760 милиона души. За мащабите на задействаните сили в провеждането на тази специална операция, можем само да гадаем – известно е, че само доброволците са над 1 милион души, а има и армейски части и полицейски сили.

Всички медицински експерти са уверени, че тези засилени мерки рано или късно ще дадат резултат.

Но засега избухването на епидемията от китайския коронавирус си остава извънредна ситуация за Китай, заяви Тедрос Гебрейсус (Tedros Ghebreyesus), ръководителят на Световната здравна организация, по време на конференцията по безопасност, която се проведе тези дни в Мюнхен. Той счита, че засега не може да се предскаже в какво направление и как ще се разраства епидемията от COVID-19. Много тревожен е и фактът, че бързо започна да расте броят на заболелите от коронавируса извън Китай.

И още нещо много важно. В края на миналата седмица водещи вирусолози от два научни центъра в Германия заявиха, че китайският коронавирус COVID-19 може да живее върху повърхностите на различни предмети до 9 дни в лабораторна среда и до 5 дни в обикновена, стандартна среда. По-конкретно, тези вируси могат да оцеляват от четири до пет дни на повърхности от алуминий, дърво, пластмаса, хартия и стъкло. Ако експертите са прави, то това ще означава, че всички пратки от Китай, до които са се докоснали заболели от COVID-19, могат да съдържат активен коронавирус. А това са работници и служители на в различни заводи и фабрики, пощенски служби и т.н. Засега не е проверено дали човек е възможно да се зарази след като пипне подобна заразена повърхност, а след това докосне лицето си. Но германските специалисти препоръчват на всички да бъдат предпазливи и стриктно да спазват личната хигиена.

33
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
26 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
тома неверни
тома неверни

Най странното е, че няма никакви нови клипове в тубата за Ухан от тия дето са под карантина, нито на улици, нито от прозорци, нито от балкони. Явно нещо става и комунистите сигурно са блокирали и целия достъп до останалия сват на заключените, да не разправят какво се случва там. И само се пуска една гола статистика и толкова, който иска да вярва, който не вярва да отиде да провери.

Срещу дезинформацията
Срещу дезинформацията

Ако не си наясно, в Китай комунистическата тоталитарна власт е ограничила достъпа до редица международни компании и/или техните услуги. Китайците ползват аналози на търсачката, видеопорталите и средставата за писане на съобщения, които са тотално контролирани от комунистическата власт. Достъпът на Гугъл, включително услугата Ютюб, която ти на селски наричаш „тубата“ е напълно забранен. Същото важи и за социалните мрежи, месинджъри и т.н. Един от методите, който ползваха преди е да инсталират VPN, в момента дори и това не могат, защото китайската марксистка власт е унищожила и този достъп. Китайската комунистическа тоталитарна власт използва огромен обем от алгоритми с изкуствен интелект… Виж още »

тома неверни
тома неверни

До 30,01,2020 има доста клипове, след това НИТО ЕДИН, поне аз не мога да намеря. Говоря за любителски които показват реално какво се случва.

No more Kremlin trolls
No more Kremlin trolls

Човекът ти го е написал в прав текст – в Китай не се ползват социалните мрежи, които ползваш ти, те са забранени, VPN-ите са забранени. Кое не разбра от написаното???

Да ти го напиша по просто – в Китай няма YouTube, има контролирани негови аналози.

favr
favr

говорете ми после за дезинформация…. цялата статия изградена върху подозрения и догадки, и накрая разбираме, че „Cпopeд пpecмятaниятa нa Тhе Nеw Yоrk Тіmеѕ, ĸъм днeшeн в Kитaй, в ĸapaнтинни лaгepи, в бoлници и пoд дoмaшeн apecт ca изoлиpaни нe пo-мaлĸo oт 760 милиoнa дyши.“… сигурно са ползвали някоя нова журналистическа формула да го изчислят… 760 милиона… те нормални ли са… тва е половин китай бе… и 2 америки… десподов, ти оня ден развенчава митове и конспирации, днеска сра на метеното… не било конспирация, щото го пресметнали от NYT…

жик-так
жик-так

ами да, ако половин китай си стои у дома и никой небачка, то цвлия свят ще рухне за месец два. Всичко по магазините е от китай.

Срещу дезинформацията
Срещу дезинформацията

В Ню Йорк Таймс имаш реален юридически субект, реален автор на статията, реален екип и т.н., който жертва репутацията си в името на това да достави информация.

В Бултаймс, Информиран, Скандално и тем подобни ГРУХ медии имаш една скрита собственост, едни преразказани от сатирични медии, дезинформационни групи и руски източници без реален собственик „информации“, които имат за цел да провеждат активни мероприятия срещу ЕС, НАТО и съюзниците им.

favr
favr

това, че има автор нищо не значи… миналата година осъдиха награждаван журналист от DW, след като стана ясно, че в продължение на години е публикувал фалшиви статии за сирия, и освен това е събирал пари за „клети сирийски сираци“, които след това е харчил за себе си… wsj са опитаха да обвинят един младеж в расизъм с нагласен репортаж и сега му плащат половин милион обезщетение… много са доказаните случаи на лъжи и манипулации в големи западни издания… тъй че целия ти коментар бие на кухо (както и всичките ти останали коментари…)

No more Kremlin trolls
No more Kremlin trolls

В Русия има закон забраняващ това, което те правят срещу нас. В Русия има закон задължаващ всеки блогър с над определен брой посещения на сайта си да се регистрира като медия.

Регистрирате Бултаймс като медия в БГ, за да те осъдим за 99% от материалите там.

favr
favr

какъв бултаймс та гони бе ненормалник… никой никъде не е споменавал бултаймс, ти откъде и защо ги намеси не стана ясно…

Срещу дезинформацията
Срещу дезинформацията

Бултаймс е основният източник на преведени дезинформационни статии за COVID-19 в БГ и като такъв е обект на разговора ни.

favr
favr

аз лично коментирам манипулацията на ню йорк таймс… бултаймс не чета и не са интересувам какво пише там… ама ти щом си решил си разговаряй за бултаймс с останлите си никове, там поне ти върви „разговора“…

Просто минавам
Просто минавам

Абе вие Верно сте бавноразвиващи се.

Човекът ти дава име на медия, която основно участва в манипулациите с новините за COVID-19 на територията на БГ, а ти се опитваш да омаловажиш това, защото знаеш, че е проруска медия.

Вие Верно си заслужавате жалката съдба и битие.

favr
favr

интересното е, как ти се опитваш да омаловажиш манипулацията от страна на NYT на територията не целия свят, използвайки бултаймс, като плашило… аз лично съм съгласен, че бултаймс е дезинформационен парцал, за това и не чета какво пише там… въпроса е защо ню йорк таймс падат на нивото на бултаймс, а уж са световна медия и стожер на истината и независимата журналистика…

Срещу дезинформацията
Срещу дезинформацията

Нищо не омаловажавам, Ню Йорк Таймс по времето на Студената война хвали Сталин и дори праща журналисти, които да обясняват колко е хубав социалистическия сталинистки режим в СССР, към който наивните, но иначе добри хора [надявам се], като теб, са вярвали, че е бил по-добрата система, четейки тези материали. Разликата, обаче, между Ню Йорк Таймс и анонимните дезинформационни сайтове, е че те застават с името си, марката си, компанията си, имената на журналистите и т.н. и всяка грешка, която биха направили води до снижаване на тяхната популярност, защото за разлика от дотираните дезинформационни сайтове, Ню Йорк Таймс е частна компания,… Виж още »

favr
favr

ти не осъзнаваш ли, че единствено ти споменаваш бултаймс в целия разговор… толкоз некадърен русофоб си, че вършиш работата на русофилите, много по-добре от тях… той соломон паси, ако са хване да ти чете нескопосаните коментари, ше почне да лобира за излизане от нато и влизане в евразийския съюз…. фабриката за тролове на къвбешеоня в петербург, като видят, че си онлайн излизат в обедна почивка….

Станислав
Станислав

Часовника ми дойде от Китай на 21-ви януари! Сега имам хрема…

пехо рапа
пехо рапа

Пийни си 1 фервекс и ще ти мине.

пс: поздравления за часовника 🙂

жик-так
жик-так

аз пък си канселирах кондомите… че знаеш ли…

Shshsjdj
Shshsjdj

Бако, противник съм на алкохола, но учените разкриха че можеш да се излекуваш с висока температура (сауна) и силен алкохол, както има и откритие, че кокаинът убива вируса, също и лекарства срещу ХИВ.

Фейк
Фейк

@Shshsjdj, кой е източника на тази информация?

Няма такова нещо, цитираш ненаучен лайфстайл блог.

😽
😽

SAFE Network Bulgaria
SAFE Network Bulgaria

70% от хората се вцепеняват и мозъкът им блокира, когато има катастрофа. Нарича се Normalcy bias. Казва ти се, че 10% от човечеството е под карантина, но не реагираш (да това да не ти позволяват свободното движение, защото може да си заразен се нарича карантина). Ако го нямаше тоя проблем с желанието за нормалност сега щяхме да сме затворили границата и вероятно да съхраним до известна степен живота нормален. За съжаление ще се действа, когато е късно. Когато болниците се пръснат. Когато хората започнат да умират по улиците. Когато настъпи гладът… Всеки трябва да се подготвя персонално за идващото. Щото… Виж още »

Име
Име

Всяването на паника се наказва от законите в Република България.

Ти имаш интерес от това, личен, защото си радетел на спекулативни активи под името “криптовалути”.

SAFE Network Bulgaria
SAFE Network Bulgaria

Паниката не е нещо лошо. Тя съществува в гените ни и се е предала от дедите ни, защото е била полезна. Китайската държава се е погрижила да накаже доктора дето е всял паника в началото за короната и човека вече мъртъв…

Относно криптото, ако мислиш че ще се качи по време на криза дълбоко грешиш. Криптото се държи основно от бедни хора, които искат да станат богати. Бедните хора продават, когато останат без работа и са гладни. Криптото ще се срути като всичко друго при криза…

Срещу дезинформацията
Срещу дезинформацията

2008-ма криптото се качи и такива като тебе съществуват основно заради недоверието към фиатните пари. Странно е, че се правиш, че не го знаеш. Препоръчвам ти, тъй като виждам, че имаш акъл на 20 годишен, да се поинтересуваш от основни икономически процеси, особено ако искаш да си защитник на идеята ти, срещу която съм твърдо против на този момент.

SAFE Network Bulgaria
SAFE Network Bulgaria

Криптото е най-успешния и бързорастящия актив в човешката история. Биткойн е 1 милион % нагоре за 10 години. 1 МИЛИОН %! Някой хора търкат билетчета, други купуват крипто. Аз не познавам хора, които да са в криптото заради друго освен ненормалните, невиждани печалби. С което не казвам, че не си прав и че през 2009 първите хора не са мразили фиата… Може и сега да има 1 на 10000 заблуден, че криптото ще замени фиата, докато сме живи. Аз съм в криптото заради ненормалните печалби. Криптото става за спекулиране и за нищо друго в момента. Но разбира се това няма… Виж още »

Коментар
Коментар

Много сензационно… естествено, че ще има затвор и разстрел ако някой застраши живота на други – тва си е тероризъм.

Бай Кольо -Плевен на Връъа под една ученичка съм
Бай Кольо -Плевен на Връъа под една ученичка съм

760 млн. беа по-по миналата седмица.Сега вече са към -2-3 милиарда,а до седмица ще са 7млд. заразените кръгло.То не е фатално за всички обаче Гло-балистите не са прости да си избият стадото.За pрости ли ги имате dо месец два по план целият свят вече ще е плъзнало ше го разнесе и ще циркулира барабар с Макау, Австралия и Арктика.Вие кво си мислите,че биологична зараза от четвърто ниво лаборатория изпусната нарочно от Глобалитите може да се спре с палка и катаджия ли ? Или че памучна превръзчица с кончета през ушитечките спират 200 микрона частици ? Къде сте бе…комунистически набедени вирусолози.Къде… Виж още »

Леля Гошка-Курило
Леля Гошка-Курило

.А хапчетата , хапчетата взе ли бай Кольо ?
Не виаграта, хапчетата за главата .

Бай Кольо -Плевен на Връъа под една ученичка съм
Бай Кольо -Плевен на Връъа под една ученичка съм

С Корона вирус млади жени деца и млади мъже не може да заразиш никога дажеи в Китай.За това съм под една ученическа с“лива ‘и събирам с носа мед да повиша сезонен имунитет.Сезонният грип е по заразен за нас всичкото българи.За Китайци е правена корона за тях тя е ‘Черната Чума-Гостенка към него те са уязвими-генетично.Лошото е ако глобалисти го пипат и пренастроят да заразява Кавказоиди.За сега мечката играе в чужд двор.Засега избива само китайски ген и то имунологично калпаво и увредено китаяц.Вирусчето е много прецизно.Ако се понастой да чисти и болно-бели ще е …муцка!Психопати кат Сорош и Гейтс и без… Виж още »

Некъф
Некъф

Няма никаква Коронаш тва е показна операция мероприятие да ви наложат НОВ СВЕТОВЕН РЕД и да ви отнемат акъла и страха и всичкото права да говорите и пишете.И да ви ваксинират накрая уж срещу новио корона вирус ама с по новата и по убавата ваксина.Вирус нема-Сичко си бач в Китай.Лъжат ви и ви праат на шапави калинки.Сглобил некъф .AI Deep Fake видеа от цел Китай в спешните отделения от последните 35г. и дай дай дай батко по ошапавите калинки с Вируса идее!
Иде, баба ви и дедо ви /watch?v=oDJhppVtTBQ

Запознат
Запознат

Материала е фейкнюз.
В Китай под карантина са 2,5 милиарда.