През месец август 2016 година хакерската групировка The Shadow Brokers публикува първата част от експлойтите, принадлежащи на Equation Group – хакерската група, която специалистите считат за създател на известните кибероръжия Stuxnet, Flame, Duqu, Regin, EquationLaser и други. Мнението на експертите е, че това е изключително квалифицирана група, свързана с АНС.

Хакерите от The Shadow Brokers решиха да продадат втората част от комплекта експлойти за твърде голяма сума, която така и не бе събрана в техния биткойн портфейл. Сега хакерите взеха „соломоново решение“ и решиха да публикуват в свободен вид всички останали експлойти, които могат да бъдат изтеглени и използвани от всеки.

Хакерите публикуваха и изявление, с което изразиха крайното си недоволство от политиката на Доналд Тръмп, за когото те са гласували и са поддържали. The Shadow Brokers считат, че той не е оправдал очакванията на своя електорат.

Засега експертите по информационна безопасност изучават експлойтите, но по всичко личи, че те са предназначени за вече остарели системи. Интересно е, че Едуард Сноудън каза, че обемът на публикуваните данни е вече достатъчен за да може АНС да определи източника на изтичане на секретната информация.

Компресираният файл eqgrp-auction-file.tar.xz.gpg вече може да бъде изтеглен от Github (github.com/x0rz/EQGRP). Паролите също.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари