Американските технологични компании оказват все по-голямо влияние на другите пазари: Apple се занимава с банкови транзакции, Facebook произвежда VR шлемове, а Amazon купува веригата супермаркети Whole Foods. Желаещите да променят света IT гиганти се превръщат в монополисти, в ръцете на които са съсредоточени услугите и стоките, а заедно с тях – властта и парите.

Американските IT компании със своите амбициозни лидери оказват все по-голямо влияние на другите пазари. Технологичните гиганти променят (или сриват) всички съществуващи към днешен ден индустрии – от производството на автомобили до банковите разплащания. The Wall Street Journal обърна внимание, че закупуването на веригата Whole Foods от страна на Amazon ме може да бъде считано просто за логично бизнес решение. Зад тази стъпка се крие стратегически план на грамотен монополист.

„Преди 15 години не можеше да си представим, че IT компаниите ще започнат така стремително да поглъщат другите индустрии и да се превръщат в конгломерати от междупланетен мащаб“.

Според изданието, лидер в това монополистично движение е Amazon. За разлика от другите корпорации, Amazon поема решението на най-простите ежедневни задачи. Докато Google и Facebook получават печалби само от своите предприятия, Джеф Безос създава компания след компания, всяка от които носи печалба.

Въпреки че хората харесват стоките, услугите и иновациите на американските IT гиганти, струва си да се замислим, дали толкова много власт трябва да се даде в ръцете на шепа IT корпорации.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари