Кратката история на Theranos е като нагледна илюстрация за възхода и паденията на компаниите във високотехнологичния бизнес. Съдбата ѝ бе на ръба вече няколко години, след като се появи публична информация за противоречивото качество на нейните кръвни тестове. Сега Theranos официално вдигна бялото знаме и ще затвори врати.

Главният юрисконсулт на компанията Дейвид Тейлър е разпратил имейли до нейните акционери, съобщавайки че няма друг избор, освен да затвори Theranos поради сделката ѝ с Fortress Investment Group.

Частният инвеститор осигури финансов заем в последния момент към края на миналата година, което позволи да се избегне фалита. Сделката обаче бе с условие: Fortress има праото да поиска продажбата на компанията, ако бюджетът ѝ падне под определено ниво. Theranos се опита да привлече и други инвеститори, за да избегне този сценарий, но очевидно времето не стига.

По-рано тази година Комисията по ценни книжа на САЩ вече заведе дело срещу основателката и шефка на Theranos Елизабет Холмс и бившия президент Рамеш Балвани по обвинения в измама. Холмс напусна поста през юни.

Сега Тейлър и останалите ръководители на Theranos търсят начин да се споразумеят с Fortress, който да им позволи да платят на останалите кредитори. Имайки предвид мащабите на компанията, вероятно ще им отнеме години да го направят. Но двете дузини служители на компанията – която трябваше да уволни стотици служители през последните няколко години – изработиха последния си ден на 31 август.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари