Китайската услуга за създаване на кратки видеоклипове TikTok за първи път влезе в класацията на BrandZ на 100-те най-скъпи марки в света, която ежегодно се съставя от анализаторите на Kantar и WPP. Платформата беше оценена на 16,9 милиарда долара.

Социалната мрежа се оказа на 79-о място, изпреварвайки например компании, като Gillette ($15,1), Uber ($15,9), Adidas ($14,8) и Pepsi ($13,3 млрд.). Последната компания всъщност стана новакът в класацията.

Платформата също зае първо място сред 15-те най-устойчиви на промените на пазара марки. Coca-Cola (оценена на 71,7 милиарда долара) и Estee Lauder (7 милиарда долара) бяха съответно на второ и трето място. В тази класация социалната мрежа се превърна в единствената марка в развлекателната категория. По-голямата част от местата традиционно са заети от компании в пиво и лукс сегментите.

Няма съществени промени в четирите лидера от стоте най-скъпи марки в света – Amazon (415,9 милиарда долара), Apple (352,2 милиарда долара), Microsoft (326,5 милиарда долара) и Google (323,6 милиарда долара). Общата стойност на първите 100 компании за годината се е увеличила с 6%, до 5 трилиона долара.

Основните изводи

По време на пандемията печелят марките, които помагат на хората да решат проблемите си с помощта на цифровите устройства, се казва в отчета. „Тези компании предвидиха и дори изобретиха динамиката на съвременния живот, преминавайки от офлайн към онлайн, което стана незаменим в рамките на няколко седмици социална изолация“, казват анализаторите.

Дигитализацията помогна на марките за бързо хранене да се справят със затварянето на ресторантите, което спомогна за забавяне на разпространението на пандемията. Фастфуд категорията обаче все пак е спаднала с 2%.

Сегментът на облеклата запази своята стойност. На общия фон се открои брандът за дрехи Lululemon – той нарасна с 40%, въпреки затварянето на магазините си. До положителна динамика доведе и нарасналото търсене на ежедневни дрехи, които хората предпочитаха да носят по време на карантината. Компанията също поддържа и силна електронна търговия с онлайн присъствие, което включваше широк спектър от йога курсове за поддръжка на общността, подкрепяща марката.

Брандовете, които не отговориха на тези тенденции по време на прехода, като енергетиката и автомобилите, най-вече отчетоха спадове. В категорията автомобили само Tesla е с ръст от 22%.

Пандемията оказа неравномерно въздействие и върху 14-те категории, разгледани в доклада. Само шест от тях поскъпнаха в цената и всеки показа динамика под 5%, с изключение на търговията на дребно (+ 21%), технологиите (+ 10%) и застраховките (+ 8%).

От 20-те марки, които поскъпнаха най-много, 12 са от технологичния сектор и онлайн-търговията. С увеличение на стойността от 29 на 47%, тези марки включват Adobe, LinkedIn, Netflix и Instagram. Трите най-големи производители, които облекчиха възможностите за покупки и работата от дома (Amazon, Alibaba и Microsoft), несъразмерно увеличиха стойността си – съответно с 32%, 16% и 30%. „Тези брандове и останалите като тях, които помогнаха на хората да съчетаят онлайн и офлайн реалностите в нестабилната криза, са с добри възможности за развитие, тъй като личният и работещият свят придобиват нови стандарти“ – се казва в отчета.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!