TikTok в обвинение, че тайно събира потребителски данни и ги изпраща до Китай

3
301

TikTok, бързо набираща скорост нова социална мрежа за споделяне на кратки видеа до 15 секунди събира незаконно и тайно изпраща огромни количества данни на потребителите си до Китай, според ново постъпило дело за групови действия, заведено във федералния съд в Калифорния миналата седмица.

Съдебният процес също обвинява компанията и нейната китайска компания майка ByteDance, че събират тайно потребителски данни, редица от които и чувствителни, без знанието и информираното съгласие на ползвателите на платформата, а политиките им за поверителност определиха като двусмислени. Съдебният иск поражда опасения, че данните събирани от TikTok, могат да бъдат използвани за идентифициране, профилиране и проследяване на потребителите на територията на САЩ. Компанията се възползва от тази предполагаема дейност, тъй като продава събираните данни на рекламодатели с цел показване на таргетирана реклама, се казва в исковата молба по съдебното дело.

„Малкото забавление, което ни дава TikTok идва с голяма цена“, се казва в съдебното дело, което беше заведено в петък.

Твърденията срещу популярното приложение за споделяне на кратки видеа са най-новият пример за нарастващите проблеми със сигурността около TikTok е ридацата неясноти около поверителността на услугата, като към момента приложението прехвърля 1,5 милиарда изтегляния по целия свят. Според съобщенията правителството на САЩ също в момента изследва приложението за потенциални рискове за сигурността.

Мисти Хонг, студентка в колежа и жител на Пало Алто, Калифорния, води дело срещу ByteDance, TikTok и Musical.ly – приложение за синхронизиране на песни, което бе обвинено като TikTok за предполагаемо нарушаване на федералния закон за компютърни измами, правото на личния живот на калифорнийската конституция и други закони.

Видеоклиповете в TikTok често включват лицата на хората от близък план, което позволява на компанията да събира биометрични данни за своите потребители, според съдебния процес. След като потребителят заснеме видеоклип и натисне бутона „следващ“ видеоклиповете се прехвърлят в различни домейни без тяхното знание. Това се случва, преди потребителите да запазят или публикуват видеоклипа в приложението, се допълва в описанието по делото.

Хонг е изтеглила TikTok през март или април 2019 г., но никога не си прави акаунт. Месеци по-късно, тя е започнала да заснема кратки видео клипове с него, но не ги е публикувала. Малко по-късно установява, че видеата ѝ са изпращани до китайски сървъри без нейното знание, независимо, че тя не ги е публикувала, нито е била в течение с този факт.

Според обвиненията TikTok събира множество данни за своите потребители, включително контактите в телефона, в социалните мрежи, имейл адресите, IP адреса, местоположението и друга лична информация. Твърди се, че компанията използва различни тактики, за да прикрие събирането на потребителски данни.

Адвокатите на TikTok и Hong не отговориха веднага на искане за коментар.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Trial
Trial

Едва ли поверителността е истинската причина зад действията с/у TicTok. Онези, които познават апликацията и наратива около нея в задокеанските медии на „прогреса“ (а.к.а. медиите, налагащи и поддържащи агендата на демократите по налагане на културен Марксизъм) знаят за лакардиите и обвиненията, ширещи се около нея – че спомагала за разпространението на, цитирам „токсична мъжественост“, женомразство и прочее квази*-валидни „термини“ от речника на левия спектър. И понеже за 2018г. апликацията има повече сваляния от популярните соц. медии, западните лЕво-либерални пропагандисти бавно, но славно усещат, как губят контрол над новата генерация „Z“, която е по-консервативна от която и да е била друга… Виж още »

мирчен
мирчен

ти да немаш сергия на илиенци….та така се подлагаш на жълтите…

Trial
Trial

Приятел, няма как да се подлагам ни на едните, ни на другите, защото и двете партии са комунисти. С тая разлика, че китайците освен комунета, са И традиционалисти/консерватори, което като българин – патриот, аз няма как да не подкрепям!
Капиш?! 😉