TikTok е най-доброто нещо в интернет. Всички заедно трябва да го изтрием.

Най-четени

HONOR и Sony разкритикуваха модата за поставяне на 100 МР камери в смартфоните

Надпреварата за мегапикселите е в разгара си. Само преди една година светът се учудваше на оптичните сензори за смартфони...

Часовникът на Страшния съд вече показва само 100 секунди до Апокалипсиса

От този четвъртък Часовникът на Страшния съд (The Doomsday Clock) показва ново време. Условните стрелки на The Doomsday Clock...

Може ли коронавирусът да се предава чрез получените от Китай поръчки?

Много хора поръчват от Китай компютърни устройства, дронове, дрехи, електроника и какво ли още не. Трябва ли да се...

Оригиналът е на Даниел Ван Бум, технологичен журналист за CBS Media USA.

Здравейте, казвам се Даниел и имам проблем. Проблем с TikTok. Tik Tok стана част от живота ми миналия месец на ергенско пари в Хонконг. Приличаше малко на The Handover, но извадете наркотиците, стриптизьорките и тигъра на Майк Тайсъни го заместете с модерното китайско приложение за споделяне на кратки видеа, насочено към 16-годишните тийнейджъри.

И сега съм пристрастен. Емисия, състояща се от милиони глупави видео клипове по света, подредени по мой вкус от изкуствен интелект – в гледането на това преминава почти целия ми ден. Отнема целия ми ресурс. Никога не съм бил толкова обсебен от нещо. Последните топ видеа включват куче, което си подрязва ноктите, тийнейджър, който се хвърля в басейн с кал и студент, който прекъсва лекция в колежа по средата, за да загрее пуканки с микровълновата си печка, която носи от вкъщи. Горе-долу така изглеждат почти всички неща, които запълват деня ми в последния един месец. Не намирам време да свърша нищо продуктивно, полезно или градивно – цялото ми ползотворно време преминава в безцелно сърфиране в TikTok.

Защо TikTok?

TikTok се откроява от останалите социални мрежи по един ключов начин: Кара ви да се чувствате добре, когато го използвате. Създава едно въображаемо усещане за наслаждение и удоволствие, зад което реално не стои нищо. Дресира ви в това да се превърнете постоянен негов роб, който да генерира приходи за китайската компания майка. Когато броят на приятелите ви във Facebook расте, вие споделяте все по-малко и по-малко от личния си живот и интимните си моменти, което създава едно „стерилно“ усещане за платформата – колкото по-популярни ставате, толкова по-обрани сте в това, което споделяте и изразявате в нея. Проучванията показват, че Instagram, който действа като една машина за изкуствен живот и измислена популярност, всъщност е вреден за самочувствието и самооценката на потребителите му. Twitter е създаден да бъде платформа за открити и свободни дискусии, но ограничава мненията, аргументите и идеите на хората в карикатури до 280 знака.

Спомняте ли си последния път, когато се почувствахте удовлетворени след използването на някои от тези приложения? Аз не. Обаче не само, че си спомням последния път, когато чувствах удовлетворение, когато използвах TikTok (беше вчера), TikTok ме сближи с приятели и колеги. Или поне аз се чувствах близък до тях. Споделяме видео клипове и се е смеем. TikTok ни свързва така, както Facebook, Instagram и Twitter не успяват.

Компенсаторно щастие

Механизмът на удоволствието от социалните мрежи е критикуван и изследван от редица експерти по целия свят, но никак не е трудно на всекиго да го схване, ако положи малко усилия: социалните мрежи ни дават имагинерно усещане точно за нещата, от които имаме най-уязвима нужда: социално приемане, възхвала, одобрение, признание, чувство за успешност, чувство за благополучие и положение в обществото. На всичкото отгоре, те имат способността да запълнят всяка наша свободна минута и да не оставят никога празнота във времето и главата ни. За днешните хора, често дори е непоносимо просто да стоят и да мълчат, усещането може да се сравни с агония. Именно за това имаме толкова силна нужда някакъв поток от информация непрекъснато да преминава през нас – много от американските тийнейджъри дори съобщават, че не разбират какво значи понятието „вътрешен диалог“ и дори нямат представа какво представлява.

Но TikTok трябва да си отиде.

Проблемът ми с приложението не е това, че има сигурна възможност да губи твърде много време. Въпреки че TikTok се отличава с това, че носи истинско забавление, когато се използва, компанията майка, която създава и поддържа услугата е като много други гиганти в Силициевата долина: на нея не може да ѝ се вярва.

Червени флагове

Колкото по-популярно става приложението TikTok, толкова повече се изкушаваме да обърнем поглед и към компанията, която стои зад него. И гледката не е особено приятна.

Приложението е собственост на китайската компания ByteDance, която в момента е най-скъпият стартъп в света. Да си компанията с такова икономическо значение в Китай означава да работиш тясно с управляващата комунистическа партия в известен план. Техническите платформи в миналото не само трябваше да ограничат споменаването на клането в Тиананмън или независимостта на Тибет, но и да премахват „подривни“ за обществото изображения като анимации на Мечо Пух и Прасето Пепа.

„Фирми като Huawei, Tencent, ZTE, Alibaba и Baidu нямат реалната способност да кажат на Комунистическата партия на Китай „НЕ“, ако длъжностните лица поискат съдействието им за каквото и да било“, заяви американският бюрократ по международна сигурност Кристофър Ашли Форд на конференция през септември.

Подобно на Huawei, които Тръмп постави в черния списък на САЩ, с което забрани на американските предприятия да имат бизнес отношения с компанията, TikTok отрича всякакви обвинения. Ню Йорк Таймс през ноември попита шефа на TikTok Алекс Джу какво ще направи, ако президентът Си Дзипин лично поиска да свали някой видео клип или да сподели потребителските данни на някого. „Бих го отхвърлил“, заяви Джу.

Това беше малко подозорително, когато избухна скандала, че TikTok са блокирали профила на американска тийнейджърка, пропагандиращата информираността за пагубните нарушения на човешките права в Китай срещу мюсюлманското малцинство уйгури в страната. TikTok обявиха в изявление, че акаунтът на 17-годишната американка е бил деактивиран не само заради този видео клип, а във връзка с изображения на Осама Бин Ладен в други видео клипове, за което е била предупреждавана.

Дали?

Тук всички повдигаме вежди, тъй като обяснението звучи колкото правдоподобно, толкова и нелепо. За съжаление на TikTok и хора като мен, които просто обичат да използват платформата, приложението се превръща в една бездънна яма на цензура, следене и дезинформация.

Предложено дело за класови действия, заведено в Калифорния, твърди, че приложението незаконно и тайно събира лични данни за потребителите и ги изпраща на отдалечени сървъри в Китай. Според доклад в Германия, TikTok премахва видеоклипове от потребители с различна сексуална ориентация (част от LGBTQ) и потребители със затруднения от емисиите на популярните видеа, за което ви известихме миналата седмица. TikTok от своя страна се защитиха, като казаха, че политиката им е била временна и съвсем в началото, докато сформират модераторски екип, който да работи по защитата от онлайн тормоза. Изследователски център, подкрепен от Министерството на отбраната на Австралия, нарече ByteDance „вектор за цензура и наблюдение“ и добави, че „си сътрудничи с бюрата за обществена сигурност в Китай“.

От своя страна TikTok казва, че не работи в Китай – страната има приложение, наречено Douyin, което по същество представлява същото, което е и TikTok, но с различно име и изменени по-строги и специфични за територията на Китай правила и инструкции за допустимо съдържание – и освен това, компанията се защитава, че дори няма центрове за данни или сървъри в страната. „TikTok не премахва съдържание въз основа на това до колко то засяга Китай по някакъв начин. Никога от китайското правителство не сме искали да се премахне някакво съдържание“, заяви говорител в прес съобщение.

Умберто Еко

Видният италиански семиотик, есеист, писател, преподавател и философ, казва следното за социалните мрежи и интернет такъв, какъвто го познаваме днес:

Аз не съм във Facebook, нито в Linked in, нито в друга социална мрежа. Те просто не ме интересуват, не искам да се разсейвам, заявява в интервю за La Stampa италианският философ Умберто Еко.

Аз съм потребител на интернет, но привилегирован, тъй като моето образованието ми позволява да филтрирам информацията. Телевизията стана благо за бедните, защото с нейна помощ те учат италиански език, но тя е и бедствие за богатите, които вместо да отидат на опера, гледат телевизионни програми. При интернет е обратното: мрежата е благо за богатите, които знаят как да я използват, и зло за бедните (бедни, естествено, не в материално отношение), които не могат да разграничат какво добро и какво лошо ни дава, казва Еко.

Винаги съм казвал, че образованият човек не е този, който помни рождената дата на Наполеон, а този, който може да направи необходимата справка за пет минути. Но не може да се живее в пълно невежество. Тревожно е да чуваш, че даже студентите не знаят кой е Алчиде де Гаспери, категоричен е философът.

Машината на времето

Напревете следния мисловен експеримент – ако можехте да предотвратите почти всеки да изтегли Facebook на своя смартфон, когато социалната мрежа набираше популярност, бихте ли го направили и бихте ли спрели масовата зараза на Facebook днес? 2019 изглежда немислима без социалната мрежа, като в нея, освен че потребителите намират пространство, в което да се себеизразяват, а тийнейджърите да го чувстват като право на идентичност, много политици го използват като трибуна за своите пропаганди и прореклами, а някои малки предприятия дори осъществяват търговската си дейност изцяло през платформата.

Никой не можеше да очаква това през 2008 г., когато Facebook изпревари Myspace да стане най-големият сайт за социални медии в света. Обратно, TikTok е само на 3 години, но червените знамена вече са там.

Трудно е да се каже какви биха могли да бъдат последствията от огромната му потребителска база, но въз основа на миналия опит с гиганти в социалните медии плюс естеството на бизнеса в Китай, можем да предположим, че вероятно не е добре. Американското правителство не работи, като Комитетът за чуждестранни инвестиции в Съединените щати (CFIUS) вече проучва рисковете за националната сигурност на TikTok и ByteDance, съобщава Reuters. При евентуално свързани новини Джу ще се срещне с депутати във Вашингтон следващата седмица, съобщава The Washington Post.

Но правителствата се движат бавно, а технологичните компании се движат бързо. За разлика от Facebook, TikTok все още не е твърде голям, за да се провали. Но със сигурност чувството е такова, сякаш сме на кръстопът. Подкрепете го сега и създайте потенциален проблем, или го спрете сега като се откажете от TikTok.

Разумният избор, който трябва да направите, е ясен: що се отнася до TikTok, просто кажете „не“. Но всички ние доста грешим, когато става въпрос да вземем правилния избор. Ако не бяхме, цигарите нямаше да съществуват.

Дори да съм технологичен журналист, запознат с проблемите му, не искам да се предавам на TikTok. Предполагам, че много от стотиците милиони тийнейджъри, които съставляват основната потребителска база на приложението и които до голяма степен не знаят или не се интересуват от последиците от възходящия ByteDance, желаещите, които биха го деинсталирали доброволно още сега, са наистина малко.

Време е да го призная. Всички имаме проблем с TikTok.

9 КОМЕНТАРА

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Saint_Jazz
Saint_Jazz

Тик Ток следят? Ами следят. Че кой не го прави? Колко скандала избухнаха за Фейса, а после и Сноудън се изказа. Но щом става въпрос за Сащите – можеда следят, а за китайците – не може.
Безплатен обяд НЯМА

Срещу дефинзофрмационните кампании
Срещу дефинзофрмационните кампании

„Фейса“, само гацо-бацо Българоиди използват тази дума.

Bmw 5
Bmw 5

Горният роман в 280 знака :

my space чака fb в 👻.
ТТ #1.
🗽 ⛔ТТ⛔

Фацебук
Фацебук

Fb много, много отдавна не е това, което беше.

Срещу дефинзофрмационните кампании
Срещу дефинзофрмационните кампании

Пий си лекарствата, трябва ни сериозна здравна реформа и лудите да ги затварят насила като в белите страни.

Клон
Клон

Я фак ю! Кви са тия глупости? Ох Божке спасете ме от прекомерното ми ползване на тъпа програмка…Хората имат проблеми с тежки наркотици, цигари и алкохол…смешна работа…

Кокошка
Кокошка

Ужас! Пробвах го това комунистическо приложение! То е скандално! УплашИх се от състоянието на нашите 14 – 16 годишни пишлемета! Абе само чалга ли имат в кратуните прости?!
А, да! И Папи Ханс е там!

Dave
Dave

Каквито родителите такива и лапетата.

U4en
U4en

колко са жалки хората без личен живот и капчица амбиция в живота. вземи си поне котка бе цървул.

Последни новини

Screenshot Captor 4.36.2 Final

Screenshot Captor е безплатна програма за професионално произвеждане на серии от снимки на екрана (screenshots). Тя определено се различава...

Telegram 1.9.8

Telegram е месинджър с използване на принципно нови технологии за обмен на данни. Въпреки името си, Telegram е много по-бърз от другите подобни приложения. Програмата...

pdfFactory 7.15

pdfFactory е програма, която ще ви даде възможност да създавате и разглеждате PDF (Portable Document Format) без да имате големи познания в работата с...

Mozilla Thunderbird 68.4.2 Final

Mozilla Thunderbird е пощенски клиент, който се разработва от Mozilla Foundation паралелно с популярния браузър Mozilla Firefox и е едно чудесно допълнение към него....

FinePrint 10.15

FinePrint значително разширява възможностите на вашия принтер – предварителния преглед, печатане на няколко страници на един лист, отпечатване на брошури, вмъкване на заглавия, създаване...

Абонирай се!

Безплатен абонамент за най-интересните новини от деня.

Подобни новини