fbpx
-4.2 C
София

TikTok заяви, че китайските ѝ служители имат достъп до данните на потребители от Великобритания и Европа

Най-четени

Китайската социална мрежа TikTok официално заяви, че някои от нейните служители в китайските офиси могат да получат достъп до данните на акаунтите на потребители от Великобритания и Европейския съюз.

Бурноразвиващата се платформа обяснява, че този достъп е от ключово значение за това някои от служителите в китайските ѝ офиси да могат да изпълняват своята работа. Видео базираната социална мрежа е под лупа в продължение на вече няколко години за това как съхранява и третира потребителските данни, и на кого дава достъп до тях, като до момента срещу компанията са проведени или се провеждат разследвания относно сигурността на данните на потребителите в Обединеното кралство, САЩ, Австралия и други региони по света. Най-голямото притеснение на правителствата на някои страни е, че китайското правителство може да използва данните от потребителските акаунти, за да обслужва част от своите политически цели, да манипулира потребителската аудитория и да изгражда хибридна онлайн армия, която да има влияние в западните страни.

По времето на президентството на Доналд Тръмп в САЩ социалната мрежа беше почти на косъм от това да бъде забранена на национално ниво, но това не се случи, тъй като ByteDance, корпорацията, която стои зад TikTok, успя да сключи партньорство с американската компания Oracle, която да ѝ помогне за това да гарантира, че потребителските данни са защитени и неприкосновени. Въпреки това обаче, по-рано тази седмица американски висш държавен служител отново призова приложението да бъде забранено на територията на Щатите.

От TikTok за пореден път отрекоха да обслужват цели на китайското правителство и да злоупотребяват с потребителските данни.

Илейн Фокс, един от ръководителите на отдела за поверителност на социалната мрежа за Европа, заяви в изявление от сряда, че глобалният екип за поверителност на компанията непрекъснато работи за гарантирането на безопасността и неприкосновеността на потребителското изживяване.

„Въпреки че в момента TikTok съхранява част от потребителските данни в центрове за данни в САЩ и Сингапур, ние позволяваме на определени служители в рамките на нашата корпоративна група, които се намират в Бразилия, Канада, Китай, Израел, Япония, Малайзия, Филипините, Сингапур, Южна Корея и Съединените щати да имат отдалечен достъп до данните на европейските потребители“, казва още в изявлението си Фокс. Въпреки това, тя гарантира, че компанията работи активно както за минимизиране на броя на служителите, които имат достъп до тези данни, така и за минимизиране на данните, които се съхраняват или обработват извън Европа и Великобритания.

Фокс още допълва, че компанията в момента все още е обект на засилен контрол и наблюдение на спазването на протоколите за поверителност и неприкосновеност на данните, както и че не са нарушават политиките на съответните региони за работа с потребителски данни.  


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини