fbpx
0.8 C
София

TikTok модератори филтрирали видеа от „грозни, бедни или хора с увреждания“

Най-четени

Модератори на TikTok са имали нареждане да изолират видеа направени от потребители, които изглеждат прекалено „грозни, бедни или с увреждания“. Това е било част от плана на компанията да създаде специфично излъчване на видеата в платформата. Това става ясно от документи, които са публикувани от Intercept.

От тях става ясно как модераторите на приложението са били инструктирани да подбират съдържанието в секциите за промотиране. Например “For You” секцията, която се вижда при отваряне на приложението. Попадайки там, потребителите получават огромен брой гледания, но до сега не се знаеше как се подбират видеата. Не се знаеше и дали се касае до ръчен подбор, до автоматични процеси или нещо по средата.

Модераторите е трябвало да изключват видеа от този прозорец, ако не спазват един или повече от редица критерии, показват документите:

„Потребители с абнормална форма на тялото (дуарфизъм, акромегалия), които са пухкави … затлъстели или твърде слаби; имат грозен вид на лицето или деформации по него, трябва да бъдат премахнати, тъй като ако външността на потребителя не е добра, видеото ще бъде много по-малко привлекателно и не си струва да бъде препоръчано на потребителите“, пише в един от документите.

В документите е посочено, че видеата трябва да се премахват от “For You” секцията, ако атмосферата в тях е занемарена и разнебитена, тъй като този тип среда е по-малко лъскава и привлекателна за другите хора.

Говорител на компанията е обявил, че политиката е била с цел превенция на тормоза. Свързва я с документ от декември, който показва, че компанията ограничава видеата на уязвими потребители в опит да ги предпази. В публикуваните сега документи обаче не става на въпрос за това. Според компанията това се дължи на местна интерпретация на по-широката политика.

В други документи се виждат насоки за налагане на китайската външна политика по света. Съдържание, което промотира независимостта на Тайван или „загрозява“ историята на страната, трябва да се премахва.

Често се налага на TikTok да влиза в обяснителен режим заради подобни събития. Често казват, че документите са стари. Intercept цитира свои източници, които твърдят, че политиките от тези документи са се използвали поне през голяма част от 2019 година.

Китайската компания поне от година опитва да раздели работата върху съдържанието от служителите си в Китай. Целта е съдържанието в отделните страни да се модерира на местно ниво. Все още обаче, голяма част от работещите по това са базирани именно в Китай.

Според Wall Street Journal скоро предстои последните китайски модератори да се прехвърлят на друга работа в компанията. Съдържанието за САЩ от известно време е модерирано извън Китай, но все още за много страни е извършвано от китайски модератори.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини