TikTok скрива видеоклиповете, публикувани от хора с увреждания, както и тези, направени от LGBTQ потребители и хора с наднормено тегло, съобщи германският новинарски сайт Netzpolitik, позовавайки се на изтекли вътрешни документи от таен източник. Независимо от съдържанието на видеоклиповете, в системата на социалната мрежа съществува флаг за маркиране като качени от потребители, които могат да станат обект на тормоз в интернет.

Съобщава се, че правилото за модериране, тълкувано според документите, е описано като „Образ, изобразяващ обект, силно уязвим за кибер тормоз“.

Някои потребители дори са категоризирани като „непрепоръчителни“ с модераторите, включително с хора с обезобразявания на лицето, аутизъм и синдром на Даун, според изтеклите документи, публикувани от Netzpolitik. Според първоначалната информация, ограниченията се прилагат само за някои региони, където се предлага услугата, а не в световен мащаб.

От TikTok потвърдиха, че действително имат такава политика.

Китайската социална мрежа заяви, че политиката е била временна и отдавна е премахната и не се прилага. Първоначално тя е била създадена, докато компанията е създавала екип от модератори и защитни мерки за противодействие на тенденцията за кибертормоз към определени потребители.

„Въпреки че намеренията ни бяха добри, подходът беше грешен и ние отдавна премахнахме тази по-ранна политика в полза на обществената кохезия и елиминирането на тормоза в онлайн платформите и приложенията“, заяви говорител на TikTok пред технологичния портал CNET.

Докладът следва извинението на TikTok миналата седмица, което бе отправено към американска тийнейджърка, която се оплака, че е бил премахнат нейн видеоклип, в който критикува китайската политика и държавна система, а профилът ѝ е бил блокиран. Във видеото, се говореше конкретно за уйгурите – мюсюлманско малцинство в Китай, което често е подлагано на тормоз и зверски контрол от страна на Правителството. Наскоро дори бяха разкрити сериозни уязвимости и екплойти в мобилната операционна система на Apple за iPhone iOS 12, които отново бяха разработени и специално насочени към следенето на уйгурите в Китай. Самата тийнейджърка, изглежда също е от мюсюлмански произход. От компанията заявиха, че видеото е било премахнато, тъй като потребителката е имала множество нарушения на вътрешните правила на платформата и не са политически или държавно ангажирани, поради което няма никаква връзка между премахнатия видео клип и критиките срещу Китай.

TikTok е социална мрежа за споделяне на кратки видео клипове, собственост на китайската компания ByteDance. Тя набира потребители и популярност с невероятна скорост, като вече приложението е изтеглено повече от 1,5 милиарда пъти. Съобщава се, че САЩ задействат ново разследване срещу компанията, по въпросите за националната сигурност на страната.

 

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Flook
Flook

Дискриминация към хора с недъг – почват дела.

Ако в москва изкараш 100€ , трябва да дадеш 200€ за охрана.

Ако в ny изкараш 100$ , трябва да дадеш 200$ за адвокати.

Trial
Trial

Ейййй, правим – струваме, ама все до джендърите опираме. :)))
Тази дописка е поредното доказателство, че коментарът ми от предишната статия по темата е повече от точен:

https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/tiktok-%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d1%87%d0%b5-%d1%82%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%be-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%b1%d0%b8%d1%82-324072.html#comments