TikTok отваря своите алгоритми и призовава конкурентите си към същото

4
608

През последните месеци TikTok непрекъснато е тема на обществени критики и дебати. Китайската социална мрежа, управлявана от филиал в САЩ, за изключително кратко време придоби огромна популярност, която я направи по-известна дори от Facebook сред американските гимназисти, според проучване на BBC. Анализатори, експерти и обикновени хора, непрекъснато се тревожат за това доколко услугата на TikTok е поверителна, а администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп дори съобщи, че предвижда забрана за използването на TikTok в САЩ. Много американски компании дори забраниха на служителите си да имат инсталирано приложението на TikTok на служебните си смартфони.

Сега социалната мрежа иска да стане прозрачна. Компанията обяви, че предприема нови стъпки за предоставяне на достъп на външни лица до алгоритмите, които използва за сортиране и споделяне на видеоклиповете на потребителите, и ще остави експертите да „наблюдават нашите политики за модериране в реално време“.

В публикация в блога на компанията от тази сряда, изпълнителният директор на TikTok Кевин Майер заяви, че промените я поставят „крачка напред в индустрията“ и предизвиква конкурентните социални мрежи да последват примера. „Смятаме, че цялата ни индустрия трябва да се поддържа на изключително висок стандарт. Ето защо мислим, че всички компании, трябва да разкриват своите алгоритми, политики за модериране и потоци от данни към регулаторите. Няма да чакаме да дойде момент, в който да се намесят регулаторите. Вместо това TikTok прави сама първата крачка, като създаваме Център за прозрачност и отчетност на модерирането и практическите данни.“, се казва в изявлението на директора.

Действията на ръководството на TikTok идват в момент, в който изпълнителните директори на четирите най-властни компании от Силициевата долина, Зукърбърг на Facebook, Пичай на Google, Кук на Apple и Безос на Amazon, са изправени пред антимонополния състав на Конгреса, пред който отговарят за действията на своите компании през годините, които потенциално може да са задушили средата до невъзможност за възникването на конкуренция и да са централизирали цели индустрии в своите ръце. В минали свои изказвания, Марк Зукърбърг посочи TikTok като пример за конкуренция в сферата на социалните мрежи и приложения, като използва името на компанията като демонстрация защо американските технологични фирми трябва да бъдат свободни, за да се противопоставят на силния възход на Китай и китайски платформи, които не винаги зачитат правото на поверителност и неприкосновеност на потребителите.

В изявленията и откъсите от изслушването пред Конгреса по повод антимонополното разследване, което се състоя вчера, изпълнителният директор на Facebook представя конкуренцията между Facebook и неговите чуждестранни конкуренти като идеологическа битка.

„Ние вярваме в ценностите – демокрация, конкуренция, приобщаване и свободно изразяване, както и смятаме, че американската икономика е изградена с тях“ пише Зукърбърг. „Много други технологични компании споделят тези ценности, но няма гаранция, че винаги ще се работи за тях. Например, Китай изгражда своя собствена версия на интернет, фокусирана върху много различни идеи, и тези концепции се разпространяват и добиват все повече популярност в много други страни.“

Кевин Майер, СЕО-то на TikTok критикува изказванията на Зукърбърг, като смята, че те са „атаки, маскирани като патриотизъм.

Майер отговаря на тези коментари в собствена публикация в блога, казвайки, че според него технологичната индустрия трябва да се съсредоточи върху „честната и открита конкуренция“, както и че това е неговата лична мисия, и няма да се занимава със „злокачествените атаки на нашия конкурент, а именно Facebook, прикрити като патриотизъм.“

Аргументите на Facebook обаче със сигурност ще поблазнят ухото на Конгреса. Американските политици през последните месеци често предупреждават за опасностите от влиянието на TikTok, като особено сега в състоянието на търговска война между САЩ и Китай, подобни патриотични каузи и амбиции, звучат особено актуално в местния политически климат на САЩ и, дори да не стигнат на Зукърбърг да спечели Конгреса на своя страна, те определено биха докарали известни симпатии.

Натискът от страна на Тръмп със заплахата за забрана на социалната мрежа в САЩ, поставиха TikTok натясно и затова компанията отваря своите алгоритми и политики за модериране. Това позволява на компанията да се противопостави на твърденията, че цензурира съдържанието, за да угажда на китайското правителство, любимата критика на американските политици. Това действие също хвърля светлина обратно върху прозрачността на Facebook – социалната мрежа, която неведнъж е получавала критики от ляво и от дясно, че прилага избирателно своите политики за модериране на съдържанието и също обслужва нечии интереси, сред които и обвинения за намеса в президентските избори през 2016 г.

„Без TikTok американските рекламодатели ще останат с малко възможности за избор“, аргументира се Майер в своята публикация в блога. „Конкуренцията ще пресъхне и това ще доведе до спад в творческата енергия на Америка… Ние сме готови да предприемем всички необходими стъпки, за да гарантираме дългосрочното съществуване и успех на TikTok.“

2 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари