TikTok получи отсрочка за продажбата на приложението си в САЩ

0
152

TikTok получава допълнителна отсрочка, за да финализира сделката за продажбата на операциите на приложението си в САЩ. В сряда компанията майка на TikTok, китайската ByteDance, получи допълнителен картбланш, за да продаде минимум половината от своите операции на американска компания, която да бъде неин партньор в поддържането на услугите в САЩ, Нова Зеландия, Канада и други страни. Федералният съд на САЩ също така постанови пред няколко седмици, че приложението няма да бъде забранено за използване от потребителите в САЩ.

Удължаването на срока за финализиране на сделка по продажба следва изпълнителната заповед на президента Доналд Тръмп, изискваща базираната в Китай ByteDance да продаде американските операции до 12 ноември. TikTok поиска удължаване на крайния срок от комисията по чуждестранни инвестиции в Съединените щати, която разглежда чуждестранните придобивания и рисковете за националната сигурност. През изминалия месец, комисията удължи срока за продаване на приложението два пъти, като след последната актуализация, ByteDance трябва да продаде американските операции на TikTok до 4 декември.

Китайският технологичен гигант сключи предварителна сделка със софтуерната компания Oracle в партньорство с гиганта в търговията с хранителни и битови стоки, Walmart, но споразумението все още не е финализирано. Съществуват и неясноти относно условията на сделката, включително и размера на контрола, който двете компании ще имат върху TikTok, както и дали споразумението в действителност успокоява опасенията за националната сигурност на САЩ.

В изявление говорителят на Министерството на финанси, в който се помещава CFIUS, заяви, че комисията преглежда сделката между TikTok, Oracle и Walmart. От редакцията на популярния технологичен портал CNET са се свързали с ByteDance с искане за допълнителен коментар, но са получили отказ.

TikTok казва, че администрацията на Тръмп не е дала обратна информация на компанията по отношение предложените решения за справяне с опасенията на правителството, които според TikTok са неоснователни. От Министерството на финансите казват, че са ясни и красноречиви по отношение на изискваните от тях действия. Мълчанието на администрацията на Тръмп и наближаващия краен срок накараха TikTok да оспори законово изпълнителната заповед пред съда, по-рано този месец.

Принудителната продажба не беше единствената заплаха пред TikTok от администрацията на Тръмп. Тръмп също така издаде друга изпълнителна заповед, която би била наложена от Министерството на търговията, за забрана на всякакви операции в САЩ от ByteDance поради опасения, че данните, които TikTok събира, могат да „позволят на китайската комунистическа партия да разполага с достъп до лична и неприкосновена информация на американците“. Федералните съдии във Вашингтон и Пенсилвания отсъдиха за отмяна на изпълнителната заповед на Тръмп.

Какво гласи сделката между TikTok, Oracle и Walmart?

Oracle и Walmart ще получат комбиниран дял от 20% в нова компания, наречена TikTok Global, която се очаква да стане публична през следващата година. Четирима от петимата членове на борда на директорите на TikTok Global ще бъдат американци.

Oracle ще бъде домакин на всички американски потребителски данни на своята облачна платформа и ще бъде натоварена със задачата да „осигури свързани компютърни системи“, се казва в изявление на TikTok.

„Ние сме на сто процента уверени в способността си да предоставим изключително сигурна среда на TikTok и да осигурим поверителност на данните за американските потребители на TikTok и потребителите по целия свят“, заяви в изявление изпълнителният директор на Oracle Сафра Кац, за който е известно, че има близки отношения с Доналд Тръмп.

TikTok Global също така планира да създаде 25 000 работни места в САЩ като част от разширяването на глобалното си седалище, което ще остане в САЩ. Според Walmart TikTok Global ще плати повече от 5 милиарда долара под формата на данъци на Министерството на финансите на САЩ. Компанията също така ще създаде образователна програма за „разработване и предоставяне на онлайн курсове базирани на видеозаписи, управлявани от ИИ“, които ще включват курсове по математика, четене, наука, история и компютърно инженерство за деца.

Означава ли това, че ByteDance ще притежава 80% от TikTok Global?

Има объркване колко голяма роля ще играе ByteDance в TikTok Global. ByteDance казва, че ще има 80% дял в TikTok Global, преди новата компания да стане публична.

Но Кен Глюк, изпълнителен вицепрезидент на Oracle, заяви в изявление, че „при създаването на TikTok Global Oracle / Walmart ще направят своите инвестиции и акциите на TikTok Global ще бъдат разпределени на техните собственици, американците ще бъдат мнозинството, а ByteDance няма да има собственост в TikTok Global. “

Лице, запознато със сделката, каза пред The ​​Wall Street Journal, че ByteDance технически няма да бъде собственик на TikTok Global, тъй като акциите ще бъдат дадени на инвеститорите на ByteDance. Около 40% от ByteDance е собственост на американски фирми за рисков капитал.

Междувременно група републикански американски депутати призова Тръмп да отхвърли сделката, ако ByteDance все още има контрол над американските операции, данни и алгоритми на TikTok. Тръмп даде знак, че няма да одобри сделка, ако Walmart и Oracle не държат по-голямата част от контрола над TikTok Global.

„Те ще притежават контролния пакет акции. Всичко ще бъде преместено в облак, направен от Oracle … и ще бъде напълно контролиран от Oracle“, каза той пред Fox News. „Ако установим, че те нямат пълен контрол, тогава няма да одобрим сделката.“

Защо Walmart иска дял в TikTok?

TikTok експериментира напоследък значително с функции и решения за електронна търговия. Миналата година компанията започна да позволява на някои потребители да добавят връзки към сайтове за електронна търговия, така че хората да могат да купуват продукти, които се показват във видеоклипове.

Walmart заяви, че ще „предостави своите продукти за продажба на дребно през всички канали, включително асортимента на Walmart.com, онлайн магазин, както и ще осигури изпълнения на поръчки, плащания и реклама с помощта на инструментите на TikTok.

Одобрява ли китайското правителство продажбата на TikTok?

Съобщава се, че Китай се противопоставя на принудителната продажба на американските операции на TikTok, но настоящата структура на сделката не е означава пълно продаване. И все пак има признаци, че Пекин не е напълно доволен от предложението.

„Въз основа на това, което знам, Пекин няма да одобри настоящото споразумение между ByteDance, компанията майка на TikTok, и Oracle, Walmart, защото споразумението би застрашило националната сигурност, интереси и достойнство на Китай“, пише в туитър Ху Сидзин, главен редактор на Global Times. Таблоидното издание е подкрепяно от комунистическата партия на Китай.

През август Китай издаде нови ограничения върху износа на технологии за изкуствен интелект – ход, който забави сделката с TikTok. Според настоящото предложение ByteDance няма да прехвърля алгоритъма и технологията си на Oracle, което може да задоволи китайските регулатори.

Какво следва?

Юридическата битка едва ли е приключила. TikTok има още едно предстоящо дело срещу администрацията на Тръмп, за да получи отмяна на потенциалната забрана. Докато федералните съдии отменят забраната, правителството на САЩ от своя страна обжалва.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари