10.7 C
София

TikTok призовава за повече информация относно евентуална забрана в САЩ

Най-четени

TikTok се обърна към Апелативния съд на САЩ с въпроси какво точно се случва по отношение на предстоящата забрана на операциите на територията на Щатите, след като по думите на социалната мрежа, на този етап не е получила „никаква съществена информация“.

Ако следваме графика на изпълнителната заповед на Тръмп, забраната трябва да влезе в сила от 12 ноември – феновете на TikTok в САЩ може да се наложи да трябва да използват VPN услуга, за да имат достъп до социалната мрежа и нейното съдържание.

След като правителството на САЩ обяви, че компанията майка на TikTok ByteDance ще трябва да продаде своите американски операции в резултат на опасенията за националната сигурност, TikTok предложи да продаде част от бизнеса си на Oracle и Walmart. Тази сделка обаче все още остава незавършена, тъй като предстои да премине през одобрение от китайското правителство, каквото не е получила на този етап. Въпреки че социалната мрежа поиска допълнителни насоки от американските власти, изглежда, че от известно време няма никакво информационно движение по отношение на случващото се.

„TikTok активно се ангажира с CFIUS (Комитет за чуждестранни инвестиции в САЩ), за да отговори на опасенията на националната сигурност, дори да не сме съгласни с тяхната оценка“, се казва в изявлението на компанията пред Би Би Си.

 

„След почти два месеца, откакто Президентът даде предварителното си одобрението на нашето предложение за успокояване на опасенията за националната сигурност, ние предложихме подробни решения за финализиране на това споразумение, но не получихме съществени отзиви за нашата обширна рамка за поверителност и сигурност на данните.“

Търси се решение

Федерален съдия издаде на TikTok предварителна заповед, оспорваща изпълнителната заповед на Тръмп, но остава неясно какво точно ще се случи след изтичането на крайния срок, който е до 12-ти ноември.

От компанията заявяват, че при липса на по-нататъшни правителствени насоки, тя „няма да има друг избор“, освен да подаде петиция до Апелативния съд на САЩ, за да защити правата си и източника на доходи на своите 1500 американски служители.

Разбира се, призивът на TikTok може да е бил частично мотивиран от променящия се политически пейзаж в САЩ.

След като Джо Байдън ще поеме управлението на страната след Доналд Тръмп, приложението вероятно ще срещне по-малко враждебна среда и дори е възможно задължението за продажба на американските операции да бъде отменено.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини