fbpx
16.8 C
София

TikTok ще събира лицеви модели и гласови профили на потребителите в САЩ

Най-четени

TikTok актуализира своята политика за поверителност в САЩ, за да уведоми потребителите в страната, че приложението в бъдеще може да събира нови видове биометрична информация, включително „лицеви отпечатъци (модели)“ и „гласови профили“. От социалната мрежа не обясняват какви типове данни се отнасят към тези термини или защо приложението може да се нуждае от достъп до тази информация.

Декларацията за поверителност на компанията беше актуализирана на 2 юни, както бе забелязано от портала TechChrunch. Новата политика излага с някои подробности начините, по които приложението TikTok вече има разрешение да анализира съдържанието на потребителите.

Политиката гласи:

„Можем да събираме информация за изображенията и аудиото, които са част от вашето Потребителско съдържание, като идентифицираме обектите и декорите, които се появяват, съществуването и местоположението в изображението на черти на лицето и тялото и атрибути като гласовите данни, и текста на думите, изречени в потребителското съдържание. Можем да събираме тази информация, за да дадем възможност за специални видео ефекти, за модериране на съдържанието, за демографска класификация, за препоръки за съдържание и реклами и за други операции, които не се идентифицират конкретно.“

Както често се случва с политиките за поверителност, тук има много взаимовръзка между резултатите, с които потребителите вероятно нямат проблем (като добавяне на видео ефекти) и целите, които биха могли да мислят за по-инвазивни (като насочване на реклами и „демографска класификация“) – много широк език, използван за покриване на бъдещи актуализации, които TikTok може да добави към платформата.

Новата политика за поверителност е по-изрична, че приложението вече може да събира биометрични данни – т.е. измерване на физически характеристики, включително гореспоменатите „отпечатъци на лице и гласови отпечатъци“. Политиката казва, че TikTok ще поиска съгласие от потребителите преди събирането на тази информация, но само когато това се изисква от закона. Както отбелязва TechCrunch, това не означава ужасно много в САЩ, като се има предвид, че само няколко щати (включително Илинойс, Тексас и Калифорния) предлагат този вид правна защита. И наистина, TikTok може да си помисли, че съгласието с условията му за ползване представлява цялото съгласие, от което ще се нуждае.

Възможно е промените в политиката за поверителност на TikTok да са отговор на неотдавнашен национален съдебен иск срещу компанията, в който тя се съгласи да плати 92 милиона долара на ищци, обвиняващи социалната мрежа в различни нарушения на поверителността. Както докладвахме по случая през февруари: „Като част от споразумението, TikTok се съгласи да избягва някои практики, които биха могли да компрометират поверителността на потребителите, освен ако изрично не разкрие това поведение в своята политика за поверителност.“ На въпрос дали тези промени са отговор на съдебния иск за колективни искове, TikTok обаче отказа да коментира.

В отговор на различни въпроси за това какви данни компанията събира в момента за потребителите, как определя „отпечатъци на лица и гласови данни“, какви данни може да събира в бъдеще и какво може да направи с тази информация, говорител каза само: „Като част от постоянния ни ангажимент за прозрачност, наскоро актуализирахме нашата Политика за поверителност, за да предоставим повече яснота относно информацията, която можем да събираме.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини