12.8 C
София

Time обяви Грета Тунберг за Личност на 2019 година заради нейното климатично движение

Най-четени

Грета Тунберг тинейджърката активистка, която настоява за незабавни действия за справянето с глобалната климатична криза, бе обявена от списание Time за Личност на 2019 година.

16-годишната Тунберг застава на корицата на списанието заради започнатата през август, 2018-та кампания за климата. Тя се превърна в глобално движение. Тя спря да ходи на училище, за да протестира пред Парламента на Швеция.

„В 16-те месеца след това, тя се обърна към ООН, срещна се с Папата, влезе в конфликт с президента на САЩ, провокира четири милиона души да се включат в глобалната стачка за климата на 20-ти септември, 2019-та. Това се оказва най-голямата климатична демонстрация в историята.

Margaret Atwood я сравни с Жана д’Арк. След като забелязват повишената употреба на „климатична стачка“, лексикографите на Collins Dictionary обявиха вдъхновеното от Грета Тунберг словосъчетание за дума на годината “, обясняват от списанието.

Тунгерг, която става на 17 през Януари, продължава да говори за климатичните промени. Миналата седмица беше в Мадрид, за да представи гласа на стачкуващите срещу промените в климата, защото според тях политиците все още не предприемат действия.

Тунберг смята, че политиците и изпълнителните директори на големите компании действат като умни счетоводители. Говорят много, говорят с големи цифри, но реално не правят нищо по темата.

Грета Тунберг ли е Личността на годината според вас?

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини