Times: Garmin плати $10 милиона на руските хакери

12
5241

Американската компания Garmin, която произвежда дигитални устройства за носене с много добра навигация, идеални за активен отдих и спорт, явно е заплатила на хакерите откуп от $10 милиона за възстановяване работата на своите облачни онлайн услуги. Така считат експертите по компютърна безопасност, които дадоха интервю за The Times. Те отбелязаха, че в този случай Garmin ще трябва да заплати и санкциите, които ще бъдат наложени от страна на министерството на финансите на САЩ.

Lamborghini-то на руския хакер Максим Якубец

The Times съобщи, че Garmin е пострадала от рансъмуера WastedLocker, който според редица специалисти по информационна сигурност е свързан с хакерската група Evil Corp, оглавявана от московчанина Максим Якубец, който преди това бе жител на Украйна. Тоест, според тази информация, за всички беди на Garmin са виновни митичните ‘руски хакери’.

Garmin съобщи за възникнали проблеми на 24 юли, а на 28 юли заяви, че през следващите два-три дни ще възстанови работата на всички свои онлайн услуги и приложения. Представителите на компанията отказаха да отговарят на въпроси, дали е бил платен откуп за освобождаването и декриптирането на данните. По-късно стана ясно, че хакерите са поискали $10 милиона откуп, а IT експертите са единодушни, че възстановяването работата на всички услуги на Garmin няма как да стане, ако мошениците не са получили искания откуп и не са върнали данните.

Ако официално се докаже, че е платен откуп – тоест, осъществено е фактическо прехвърляне на парични средства на Evil Corp, то в САЩ това се счита за престъпление и министерството на финансите ще наложи санкции на Garmin.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари