fbpx
5.3 C
София

Tinder: Безопасността на жените е в основата на приложението. Какво прави компанията, за да спре сексуалния тормоз?

Най-четени

Екипът на Tinder заяви, че безопасността на жените е в основата на приложението и един от най-главните приоритети. Популярната платформа за онлайн запознанства и комуникация стартира партньорство с кампанията No More, която цели да сложи край на домашното насилие.

„Нашата работа по безопасността на потребителите в приложението никога не може да добие завършен вид, тя е един постоянен процес“, казва Ренате Ниборг, настоящ главен изпълнителен директор на Tinder и първата жена, която е заемала този пост в историята на компанията, цитирана от BBC News.

Но от благотворителната организация End Violence Against Women казват, че това е само една малка крачка по пътя към справянето с проблема с онлайн тормоза над жени, който придобива застрашителни размери.

Tinder е една от платформите, които най-често са в светлината на прожекторите, като услугата често е разглеждана за това дали защитава сигурността на потребителите достатъчно, тъй като има множество случи, в които услугата е била огнище за привличане на сексуални хищници и други насилници.

Ниборг казва, че един от начините, чрез които компанията се надява да повиши ресурсите си за справянето с този проблем, е като наема повече жени, като от поемането ѝ на поста на изпълнителен директор през септември 2021 г. досега, тя казва, че процентът на жените служители в продуктовия отдел на компанията е нараснал осезаемо, като скоро се надява те да наброяват една трета от целия екип.

„Мисля, че има разлика между това да знаеш, че едно нещо и важно и реално да го чувстваш, така че да вложиш истински усилия да работиш над него“, каза Ниборг пред BBC News.

„Като всяка една жена в съвременното общество мога да изброя множество преживявания, които съм имала, но не съм искала да имам – от дребни случки, в които са се обръщали към мен по неподходящ и нежелан начин, до отношението, което съм получавала на работа, и преживяванията на редица места като нощни клубове, заведения и прочее. Мисля, че всяка жена, с която разговарям, дали поради работата си или поради друга причина, е имала много подобни преживявания.“, казва Ниборг.

Проблемът със сексуалното насилие

Директорът на организацията „Прекратяване на насилието над жени“ Андреа Саймън казва, че е важно приложенията за запознанства, които срещат непознати хора онлайн, каквото е Tinder, да предприемат проактивни действия за справяне със злоупотребите и сексуалното насилие.

„Приложенията за запознанства са наистина популярен начин хората да се срещат и да общуват помежду си. Но има и един наистина тревожен аспект в начина, по който потребителите им могат да ги използват, за да се срещнат с потенциални жертви. И действително можем да проследим ролята, която тези приложения играят в повишаването на случаите на сексуално насилие, като разгледаме случаите и подадените жалби за изнасилвания над жени, които са използвали Tinder или друго приложение за запознанства.“

„Новите подобрения по безопасността на Tinder са малка стъпка за насърчаването на противодействието на тормоза, но все още не стигат достатъчно далеч, за да позволят да се справим с проблеми като изнасилванията, които се случили, след като една жена се е доверила на един сексуален престъпник, който се е подвизавал в приложението. Технологични компании като Tinder в крайна сметка печелят пари от бизнес модел, който игнорира злоупотребите и престъпленията, до които може да доведе, унасяйки се прекалено много в това да развива услугите и продуктите си“, допълва Саймън, която смята, че е изключително важно приложенията като Tinder да носят отговорност за гарантиране на безопасността на потребителите.

Как ще помогне партньорството на Tinder с „No More”?

От компанията залагат надежди на това, че настоящото партньорство с организацията No More ще подпомогне решаването на някои от тези проблеми. Целта е да се създаде цялостна информационна кампания в приложението, която да обучава и информира неговите потребители за това как да опазят своята безопасност, докато о използват. От No More ще осигурят обучение на персонала на Tinder, а служителите на компанията от своя страна ще разработят детайлни, интерактивни и полезни информационни материали и ресурси, през които потребителите на услугата да преминат, за да се гарантира, че те са достатъчно качествено информирани как да използват компетентно приложенията за онлайн запознанства.

Изпълнителният директор на Tinder казва:

„Вярваме, че взаимоотношенията между хората започват от първия контакт, който те имат. Начинът, по който двама души ще взаимодействат помежду си, буквално от първото съобщение, ще зададе тона, който те ще имат във взаимоотношенията си докрай.“

Глобалният изпълнителен директор на No More Памела Забала каза пред Би Би Си: „Мисля, че е много важно за Tinder да се увери, че информира качествено своите потребители, а не го прави просто като проформа, колкото по задължение да спомене и припомни опасностите, които грозят онлайн. Виждаме един естествен конфликт между дигиталния и реалния свят, така че трябва да сме сигурни, че всеки, който използва приложения за онлайн запознанства, е безопасност – и това започва с качествената информация.“

„Ние разбираме предизвикателствата, пред които са изправени жените – това е същността на работата ни. Но смятам, че безопасността трябва да е приоритет на Tinder – не само безопасността на жените, а изобщо на всеки, който използва приложението.“

По света приложенията за онлайн запознанства все още нямат законово задължение да се грижат за своите потребители. Някои неправителствени организации от различни региони по света апелират от години за прокарването на закони, които да държат отговорни приложения като Tinder за потенциални случаи на недостатъчни грижи за сигурността на потребителите, които са довели до извършването на престъпления спрямо тях. До този момент обаче подобни законопроекти така и не са стигали до публично обсъждане.

Засичане на опасните съобщения

Миналата година Tinder въведе редица алгоритми, услуги и функционалности, които допълнително да подпомогнат защитата на поверителността на потребителите. Така с помощта на изкуствен интелект и машинно обучение платформата показва въпрос, който гласи: „Сигурни ли сте, че искате да изпратите това?“ на потребителите, които се опитват да изпратят съобщение, което е засечено като потенциално арогантно, нараняващо или опасно. Алгоритмите също така питат и получателите на такива съобщения дали това, което четат ги притеснява, като платформата предлага директна опция дадено съобщение да бъде докладвано до модераторския екип на услугата.

Ниборг казва, че от въвеждането на тези функционалности досега се наблюдава около 50-процентно увеличение в броя на докладваните съобщения и съмнителни потребители. Според анализаторски агенции тези функционалности също така са разубедили потребителите, които са планирали да изпратят язвително съдържание на някого, в около 10 процента от случаите.

„Винаги сме инвестирали в доверието на нашите потребители и в технологиите за тяхната защита и безопасност. Но откакто станах главен изпълнителен директор на компанията, ние започнахме да превръщаме доверието и безопасността в сърцето на някои от нашите маркетингови кампании“, коментира Ниборг.

Ранно идентифициране на сексуалните престъпници

За потребителите от САЩ Tinder намалява допълнително шанса да се срещнат със сексуални престъпници, като работи в партньорство с организацията с нестопанска цел Garbo и с Националната мрежа за изнасилвания, сексуални злоупотреби и кръвосмешения в страната. Последната е разработила инструмент, който автоматично докладва до модераторите на Tinder профили, които принадлежат на хора, които са осъждани за изнасилвания или други сексуални престъпления. В някои страни Tinder също така задължава потребителите да верифицират своята самоличност като качат идентификационен документ, но услугата не може да въведе това като задължително изискване за всичките пазари, в които работи, тъй като регионалните закони и разпоредби невинаги го позволяват.

Въпреки всички тези мерки обаче, проблемът със сексуалното насилие остава горещ за Tinder и платформата има да свърши още много работа в тази насока. В изследването за документалния филм на BBC Three Dating’s Dangerous Secrets се казва, че за изминалата година 37% от потребителите на приложения за запознанства са сигнализирали за неподходящо поведение, 63% са се почувствали неудобно на среща, която е уговорена след чат в приложенията, а 33% са преживели някаква форма на тормоз или насилие.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини