TON: започнаха тестовете на трислойния блокчейн на Дуров

1
945

С една седмица забавяне, в интернет с отворен достъп бе публикувана документацията на новата блокчейн мрежа TON, включително ръководство по създаването на собствен възел и неговото превръщане във валидатор. Очакванията са тази блокчейн мрежа с много нива да може да потвърждава хиляди транзакции в секунда.

Предстоящите отворени тестове трябва да са последният етап преди стартирането на TON през следващите два месеца. В края на месец август медиите съобщиха, че тестовете ще започнат на 1 септември, но това става с около една седмица закъснение.

Документите, качени в сайта test.ton.org са подписани от Николай Дуров – братът на Павел Дуров и главен разработчик на този мащабен блокчейн проект, за реализацията на който инвеститорите дадоха $1,7 милиарда.

Сорс кодът на TON е публикуван в Github. Файлът с описанията на блокчейна е с дата 20 август и съдържа забележка, че част от информацията може вече да е остаряла. Във файла подробно е обяснено по какъв начин ще бъде достигната високата скорост на валидация на транзакциите в TON, което всъщност е нейното главно преимущество пред другите блокчейн решения.

TON се формира от мрежи на три нива. Единна Masterchain, работни вериги (workchains), както и веригите от мрежи от най-ниско ниво – shardchains. В тази мрежа има два вида възли – обикновени и валидатори. Изданието TheBell подчертава, че използваната по този начин функция на валидация е ключова за инвеститорите в TON.

Важна част от мрежата е платежната услуга TON Payments, но за да се провери нейната скорост са необходими тестови токени на Gram. Според договореността с инвеститорите Gram трябва да започне публичната си работа до края на октомври. Ако това не стане, Дуров е длъжен да върне парите на инвеститорите.

Предполага се, че TON ще бъде интегриран в месинджъра Telegram, но достъпът до мрежата ще става чрез външни приложения с помощта на гейтове.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Don
Don

„Cпopeд дoгoвopeнocттa c инвecтитopитe Grаm тpябвa дa зaпoчнe пyбличнaтa cи paбoтa дo ĸpaя нa oĸтoмвpи. Aĸo тoвa нe cтaнe, Дypoв e длъжeн дa въpнe пapитe нa инвecтитopитe.“

Човека взе парите, каза чакай малко…