fbpx
10.2 C
София

Tor Browser получава ключово обновяване

Най-четени

Tor Project обяви, че най-новата версия на Tor Browser вече е достъпна както от страницата за изтегляне на браузъра, така и от директорията му за разпространение.

Това не само е първата стабилна версия, базирана на Firefox ESR 91, но също така включва и важна актуализация на Tor протокола до 0.4.6.8.

По-рано тази година Mozilla напълно преработи своя браузър, като направи значително по-удобни и рационално подредени менютата и добави изцяло нов дизайн на разделите във Firefox. Сега Tor Project, базирайки най-новата версия на анонимния си браузър на Firefox ESR 91, въвежда този тип дизайн за първи път в Tor.

Всеки един аспект от потребителския интерфейс в Tor Browser 11 е модернизиран, за да съответства на новия облик и усещане на Firefox, като промяна е претърпяло на практика всичко – от цветовете и типографията до бутоните и дизайна на иконите, за да съответстват на новия по-минималистичен стил. В същото време екранът за свързване с мрежата на Tor, информационното меню за статуса на връзката, нивата на сигурност и загубите на пакети, както и информационния панел за възможните заплахи за потребителя, които не са блокирани от избраното ниво на защита, също получават значителни подобрения.

Така новите версии на популярния анонимен браузър вече получават по-модерен, гъвкав, функционален и минималистичен облик, който прави браузъра, така че да изглежда значително по-съвременен и в крак с актуалните технологии и практики.

Tor Project обяви миналата година, че V2 onion услугите ще бъдат спрени в края на 2021 г. и след пускането на Tor Browser 10.5 потребителите виждат предупреждение, когато посещават сайтове на V2, за предстоящото прекратяване на поддръжката.

Изглежда този ден вече е дошъл и след актуализирането до Tor 0.4.5.8, V2 onion услугите вече не са достъпни в браузъра Tor, като вместо това потребителите получават грешка за „Невалиден адрес на сайта“.

Ако получите такава грешка при опит да посетите сайт, който все още работи с протокола V2, то всичко с вашата връзка с мрежата на Tor и самия браузър е наред, а проблемът е в сайта, тъй като не е успял да премине до по-новите версии на протокола. За да получите достъп до сайта, можете да опитате да се свържете с неговия администратор и да го подсетите, че е необходимо да надстрои до V3 на onion протокола.

Потребителите на браузъра Tor също така могат лесно да видят дали в техните запазени отметки има или не стари V2 адреси, тъй като по-сигурните V3 адреси са с дължина от 56 знака в сравнение с дължината от 16 знака, използвана от V2 адресите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини