Tor Project, организацията зад едноименния браузър и технология, даващи вход към дарк уеб пространството и начин да скриете истинската си самоличност в Мрежата, анонсираха достъпността на нова версия на клиента (на основата на Firefox), която макар и в алфа стадий на разработка, вече може да бъде изпробвана. Това не е просто нова версия на браузъра, а изцяло променена система, която бива описвана от създателите си, като ново поколение на onion услугите.

Най-важната промяна тук е залагането на последните разработки в областта на криптографията, както и пълна промяна на директорийната система, с което не само ще се намали драстично риска от изтичане на информация, но и ще бъдат намалени възможните вектори за атака, като цяло. От страна на разработчика, кодовата база също получава нов дизайн, който да я направи по-изчистена и елегантна, благодарение на характеристиките на нов протокол. По отношение на крайния потребител, за него промяната ще се изразява най-вече в това, че ще вижда по-дълги адреси. Всичко това, обясняват създателите на проекта, представлява изграждането на основа за бъдещето и развитието на Tor на съвсем друго ниво. Някои от следващите стъпки включват предлагането на офлайн ключове за услугата, подобрени защитни алгоритми, завишена авторизация на клиента, VR поддръжка, както и блокчейн подкрепа, използването на AI логика.

Tor Project съобщават, че старата система ще продължи да действа още известно време, като и тя ще е системата по подразбиране засега, освен, ако не решите да използвате новия алфа-клиент.

„След време, ние планираме да наложим прехода към новата система и да я направим стандарт. След това, след години, и ако общността приеме тази промяна, смятаме да пенсионираме старата система и да я оставим да почива във вечната интернет история… но това няма да се случи скоро“, пишат Tor Project.

В отделна новина от края на миналата седмица, свързана с Tor, научаваме, че е открита поредната уязвимост в клиента, която в своята същност е проблем във Firefox. Уязвимостта присъства в клиента за macOS и Линукс, но не и за Windows. Не са засегнати също потребителите на Tor в Tails и тези, използващи алфа-версията на новия клиент. Версия 7.0.9 на браузъра адресира проблема, но само временно. Той е издаден, заради критичността на проблема, който може да доведе до пълното разкриване на истинската самоличност на потребителя.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
Методи ДамяновА 3 е Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
А 3 е
А 3 е

хубаво беше да има линк за сваляне….?!? 🙂