Вече над 140 години Toshiba е един от символите на прогреса на Страната на изгряващото слънце, но подобно на толкова много технологични лидери от миналото и Toshiba се опитва, но не успява да се впише в новите реалности и тенденции, а това не е по вкуса на акционерите на компанията. Именно те са причината тази седмица японската компания да обяви, че ще се раздели на три отделни дружества, които ще се съсредоточат над полупроводници, инфраструктура и над устройства, предава Reuters.

Toshiba ще отдели своите най-важни дейности в две публични дружества, като едното от тях ще концентрира дейността си над ядрената енергетика и инфраструктурните услуги, а другото – над устройствата (Electronic Devices & Storage Solutions). Това, което остава от компанията ще продължи да съществува като самостоятелен бизнес, запазвайки дела си в ключови инвестиции, като тези на Kioxia и Toshiba Tec Corporation.

Японската компания аргументира решението си с довода, че тези действия ще фокусират дейностите на компанията и ще позволят вземането на по-гъвкави решения за бъдещето ѝ, докато в същото време се намалят разходите, които се отделят за структурата ѝ.

Без съмнение настоящият ход на Toshiba е следствие от огромния скандал, свързан с компанията от преди седем години, когато те бяха обвинени в счетводни манипулации, довели до завеждането на множество дела към Toshiba от страна на акционери на компанията. През 2018 тези проблеми принудиха Toshiba да се раздели с бизнеса си с памети, като самото бъдеще на компанията бе поставено под въпрос.

„През нашата повече от 140-годишна история, Toshiba постоянно се развива, за да може да е с крачка напред пред модерните тенденции. Днешният анонс не прави изключение. С цел разширяването на конкурентната ни позиция, всеки бизнес се нуждае от по-голяма гъвкавост, за да отговори по-добре на пазарните възможности и предизвикателства. Ние сме убедени, че разделянето на бизнеса е атрактивна и предизвикателна стъпка. То ще отключи неимоверна стойност чрез премахване на сложността, ще позволи далеч по-голям фокус на управлението, ще улесни вземането на гъвкави решения и самото разделяне ще породи по един естествен начин по-голям избор пред акционерите“, споделя в официално съобщение Сатощи Тсунакава, временно изпълняващ позицията на председател на борда на директорите и изпълнителен директор на Toshiba.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари