Toshiba създаде уникална видеокамера, която визуализира опасната радиация

0
19

Японският технологичен гигант Toshiba създаде уникална портативна камера, която в реално време снима и откроява зоните със завишена радиация, чрез специални цветни маркери, предаде Gizmodo.

Устройството е създадено специално, за да бъде използвано в района на Фукушима, където се случи един от най-големите инциденти в историята на мирната ядрена енергетика. През март районът беше ударен от мощно земетресение, последвано от гигантска вълна цунами, която засегна местната ядрена електроцентрала и в следствие на това изтекоха огромни количества радиация. Сега зоната е опасна и в нея има голяма нужда от радиационни детектори, които от разстояние да показват точните места на зоните с повишена радиация. Стандартните устройства са много по-неефективни и с тях се работи бавно.

Камерата на Toshiba е относително портативна и в реално време оцветява радиационните огнища. В червената гама е опасната радиация, а в синята са показани местата, където няма радиоактивни частици. Устройството тежи около десет килограма, основно заради радиационните си щитове, които пазят най-чувствителната част от електрониката.

Toshiba се надява камерата да се използва широко из цяла Япония, където има голям глад за високотехнологични радиационни детектори. Обективът на устройството снима с ъгъл от 60 градуса. Камерата може да работи до три часа на батерии или постоянно, ако е закачена към централно захранване от 100 волта.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари