TowTruck: нов проект от Mozilla за съвместна работа на произволен сайт

0
25

Програмистите на Mozilla Labs започнаха тестването на новата технология TowTruck, позволяваща лесна реализация на съвместна работа за всеки уеб-сайт и взаимодействие между потребителите в реално време.

За всеки потребител в сесията се изобразява собствен курсор, виждат се и курсорите на другите потребители, оцветени с различни цветове за по-добра прегледност. Всеки участник напълно контролира работата с откритата в собствения браузър страница и превъртането на изображението в неговия прозорец по никакъв начин не се отразява в прозорците на другите участници. Но всички действия по редактиране и отбелязване на текст се виждат в реално време от другите потребители. Когато единият от участниците направи преход по препратка, останалите потребители биват уведомявани за това, и им се предлага да направят съшия преход. Участниците в сесията в реално време могат да си обменят съобщения. Засега се поддържат само текстови съобщения, но съвсем скоро ще бъде добавена аудио и видео функционалност.Взаимодействието между потребителите се осъществява чрез WebRTC и WebSocket. WebRTC позволява организирането на пряко съединение между браузърите в P2P режим, при който не са необходими мощни външни сървъри и плъгини. За нормалната работа на TowTruck е задействан малък сървър, координиращ връзките между клиентите. Този сървърен компонент може да бъде стартиран на сървъра на сайта, а може да бъде използвана и публичната услуга на Mozilla (hub.towtruck.mozillalabs.com).

Новата технология може да бъде изпробвана на специално предназначената за това демонстрационна страница (towtruck.mozillalabs.com/example/).

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари