Японският автогигант Toyota се оказа неочакван поддръжник на софтуер с отворен код, който се стреми да ни въведе в автономното бъдеще по пътищата. Toyota Research Institute обяви, че дарява 100 000 долара на Computer Vision Center за развитието на CARLA (Car Learning to Act) – симулатор на самоуправляващи се коли с отворен код. Кодът на CARLA се съхранява в Github, където всеки има достъп до него.

Средствата ще бъдат използвани за разширяване на инженерния екип и подобряване на симулатора. Целта на CARLA е да „демократизира“ развойната дейност в областта на автономното шофиране. Но това струва пари, а такива в големи количества имат именно големите компании.

Не само кодът на CARLA е отворен, но всичките ѝ дигитални активи като коли, сгради и пътища, могат да се ползват от всеки. Най-новият ъпдейт дори добави Tesla Model 3, тъй като това е една от популярните коли в момента.

Това не е първият път, когато Toyota Research Institute помага на платформи с отворен код. Две години поред институтът дарява на Open Source Robotics Foundation, както и на Drake. Това последното не е канадският рапър, а роботизирана С++ платформа с отворен код за създаване на контролни системи.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари