fbpx
-0.2 C
София

Toyota започва през 2015 година продажбите на автомобили с водородно гориво

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Японската компания Toyota неотдавна съобщи, че нейният първи автомобил, работещ с водород – седанът FCV е готов за серийно производство и неговите продажби ще започнат през лятото на 2015 година. Определена е и цената на този автомобил – 7 милиона японски йени или около 69,000 американски долара. Цената може незначително да варира в зависимост от региона.

Към настоящия момент развитието на водородните автомобили и станциите за тяхното зареждане изостават много от подобното предложение на Елън Мъск с електромобилите Tesla Model S, които струват около 60,000 щатски долара, но в цената е включено доживотно зареждане на автомобила с електрическа енергия. Производителите на водородни автомобили считат, че в крайна сметка ще спечелят пазара благодарение на технологии, предлагащи бързо зареждане и по-голям пробег.

Действително, за зареждането на един електрически автомобил в зарядните станции Tesla Supercharger е необходим един час, чрез което се осигурява пробег 480 километра. Водородните станции зареждат автомобила за 5 минути и осигуряват пробег 630 километра, като Toyota подчертава, че тези автомобили отделят единствено водна пара.

Всичко изглежда добре, но производството на водород е сложен и скъп процес, сложно е неговото съхраняване под много високо налягане.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини