Toyota и Microsoft създадоха „умен“ автомобил

2
20
Японската автомобилостроителна компания Toyota представи на открития вчера в Лос Анджелис автосалон прототипа DAR-V, разработен съвместно с изследователското подразделение на Microsoft. В новия автомобил производителят си е поставил за цел да сведе до минимум факторите, отвличащи вниманието на водача от пътя.

Прототипът DAR-V (Driver Awareness Research Vehicle) е създаден на базата на минивана Sienna и използва нова интерактивна система, която помага на водача да се концентрира върху най-важната за шофирането информация, преди да седне зад волана. Сензорът Kinect автоматично разпознава приближаващия към автомобила потребител и извежда на предното стъкло персонализирана информация. Това може да бъде информация за времето, за пътните условия, за планираните срещи, за състоянието на колата и т.н. Управлението на системата се осъществява чрез глас, жестове или ключодържател, пише списание Automotive Business Review.

По думите на директора на научно-изследователския център на Toyota Чък Гулеш, компанията се старае не само да защити водача и пътниците в случай на инцидент, но и да ги предупреди за него, което е много по-важно.

„Невъзможно е да се изключат всички отвличащи вниманието фактори, но могат да бъдат разработени способи вниманието на водача да бъде насочено натам, където то трябва да бъде фокусирано – върху пътя“, отбелязва Гулеш.

По-нагледно системата DAR-V е демонстрирана в следващото видео:

Toyota прави всичко възможно, за да гарантира безопасното участие на своите автомобили в пътното движение. Припомняме, че неотдавна компанията представи и система за автоматично управление на на превозни средства.


0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари