fbpx
2.8 C
София

Toyota показа автономен роботизиран автомобил

Най-четени

Един ден вероятно автомобилите вече ще са толкова съвършени, че няма да имат нужда от шофьори, за да се движат по улиците. Все повече са напомнянията, че това време наближава и доказателство за това е поредният автономен автомобил, демонстриран от водещ производител на превозни средства. Toyota показа Lexus, който е оборудван с множество високотехнологични джаджи и сензори, имащи за цел да направят пътуването по-сигурно, лесно и бързо, съобщи BBC.

Японците са инсталирали в колата неща от сорта на радар, множество камери и система за комуникация с околните автомобили. Крайната цел на производителя е да се намалят катастрофите до минимум. От Toyota дори смятат за възможно достигането на 0% инциденти по време на път.

В мрежата е достъпно и кратко клипче, което показва няколко секунди от полеви тестове с модифицирания Lexus LS. На него се виждат части от технологията „Интелигентна транспортна система” или ITS.

Следи се активно дали шофьорът е буден, какви са показанията на светофарите, дали автомобилът стои правилно на пътя и няма опасност да излезе от него, и др. подобни. Главната цел на системата е да помага на водача, но технологията може да се справи с шофирането и без негова намеса, твърдят от Toyota. Бордовият компютър се грижи още да няма сгазени пешеходци и да се заобикалят различните препятствия, които могат да се появят на пътя.

Почти всички големи производители на коли вече се интересуват активно от възможността за внедряване на автомобилни автопилоти и вероятно не е далеч времето, когато пътищата ще се изпълнят с напълно автоматизирани превозни средства.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
манол
манол
8 години

Точно на 5-тата секунда почва да прави маневра и клипа свършва.
Не става ясно,дали движещо се отдясно(в япония движението е дясно ориентирано…)превозно средство не го е засякло и как е реагирала Интелигентната транспортна система.

sliderum
sliderum
8 години

Това не е лошо изпълнение…Обаче 5 секунден клип…То която и да е трошка и без да държиш волана за това време, на равен път няма да се отклони, ако ще и бъкел ум да няма.

Нови ревюта

Подобни новини