Toyota показа автономен роботизиран автомобил

2
23

Един ден вероятно автомобилите вече ще са толкова съвършени, че няма да имат нужда от шофьори, за да се движат по улиците. Все повече са напомнянията, че това време наближава и доказателство за това е поредният автономен автомобил, демонстриран от водещ производител на превозни средства. Toyota показа Lexus, който е оборудван с множество високотехнологични джаджи и сензори, имащи за цел да направят пътуването по-сигурно, лесно и бързо, съобщи BBC.

Японците са инсталирали в колата неща от сорта на радар, множество камери и система за комуникация с околните автомобили. Крайната цел на производителя е да се намалят катастрофите до минимум. От Toyota дори смятат за възможно достигането на 0% инциденти по време на път.

В мрежата е достъпно и кратко клипче, което показва няколко секунди от полеви тестове с модифицирания Lexus LS. На него се виждат части от технологията „Интелигентна транспортна система” или ITS.

Следи се активно дали шофьорът е буден, какви са показанията на светофарите, дали автомобилът стои правилно на пътя и няма опасност да излезе от него, и др. подобни. Главната цел на системата е да помага на водача, но технологията може да се справи с шофирането и без негова намеса, твърдят от Toyota. Бордовият компютър се грижи още да няма сгазени пешеходци и да се заобикалят различните препятствия, които могат да се появят на пътя.

Почти всички големи производители на коли вече се интересуват активно от възможността за внедряване на автомобилни автопилоти и вероятно не е далеч времето, когато пътищата ще се изпълнят с напълно автоматизирани превозни средства.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
sliderum
sliderum

Това не е лошо изпълнение…Обаче 5 секунден клип…То която и да е трошка и без да държиш волана за това време, на равен път няма да се отклони, ако ще и бъкел ум да няма.

манол
манол

Точно на 5-тата секунда почва да прави маневра и клипа свършва.
Не става ясно,дали движещо се отдясно(в япония движението е дясно ориентирано…)превозно средство не го е засякло и как е реагирала Интелигентната транспортна система.