Toyota усилено работи върху акумулаторна батерия с твърд електролит. Новата батерия ще бъде използвана в електромобилите, които ще излязат на пазара през 2022 година.

Това са така наречените твърдотелни акумулатори, които имат твърди електроди и твърд електролит. Те са по-леки и по-малки от съвременните литево-йонни батерии, но тяхното масово производство е затруднително.

Японското уеб-издание Chunichi Shimbun съобщи, че новият акумулатор на Toyota ще може да се зарежда само за няколко минути и ще осигурява голям пробег. Новата акумулаторна батерия с твърд електролит ще намали до минимум риска от самозапалване, но и не може да замръзне, и работи нормално при широк температурен диапазон. Възможността за производството на подобни устройства ще даде голяма преднина на Toyota пред Nissan, Tesla и Daimler. Toyota не е единствената в този сектор: Reuters неотдавна съобщи, че BMW също провежда усилени изследвания в тази област.

Миналата година Toyota сформира нов отдел за разработване на електромобили, който бе оглавен лично от президента Акио Тойода. Плановете на компанията са завладяване на част от китайския пазар.

Тази пролет Hyundai обяви, че се отказва от водородното гориво и също преминава към акумулаторни батерии с твърд електролит.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари