В новите магнити на Toyota се използват 50% по-малко редкоземни метали и това е причината за толкова голямото намаление на цените.

Намаляването цената на магнитите се очаква да доведе и до значително намаляване цената на електродвигателите, като по този начин електромобилите ще станат по-евтини.

Количеството достъпни за промишлеността редкоземни метали непрекъснато намалява. Те са основният компонент в електродвигателите, а това съвсем скоро може да предизвика проблеми на растящия с висока скорост пазар на електрически автомобили. Търсенето на редкоземните метали едва сега набира темпове, а експертите вече заявяват, че е възможен дефицит на тази суровина.

Toyota не можа да измисли как въобще да мине без тези метали, но създаде нова технология за използването на двойно по-малко редкоземни метали. В новите магнити се използват материали, намаляващи 20 пъти тяхната цена, сравнено с цената при използването на неодим.

Миналата година в Китай бе приет закон за забрана на нелегалния добив на неодим, а тази страна разполага с 80% от запасите на този метал. Веднага след това, световната цена на неодима скочи с 30%. Toyota иска да се застрахова от недостига на този метал и създава нови технологии.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари