Много IT лидери се опитват да предвидят какво ще е бъдещето на професиите в бранша. Да идентифицират какви заплахи или възможности има за работещите в сектора.

Тексаската компания за облачна сигурност Trend Micro е провела проучване. То разкрива убеждението на 41% от IT лидерите, че те ще бъдат заменени от изкуствен интелект до 2030 година.

Проучването разглежда интервюта с 500 IT директори и мениджъри

  • Само 9% от респондентите са уверени, че AI категорично няма да замени работата им в следващото десетилетие.
  • 32% вярват, че в един момент със сигурност ще се стигне до автоматизиране на киберсигурността и нуждата от човешка намеса ще е незначителна.
  • 19% смятат, че хакерите масово ще използват AI, за да подсилят арсенала си от инструменти към 2025 година
  • 24% от IT лидерите твърдят, че към 2030 година, достъпът до информация ще е свързан с биометрични или ДНК данни, с цел предотвратяване на неоторизиран достъп
  • 22% са споделили, че ще има значителен спад в инвестициите в имоти заради дистанционната работа
  • 5G ще трансформира напълно инфраструктурата за мрежи и сигурност

„Трябва да сме реалистични за бъдещето. Да, AI е полезен инструмент, който ни помага да се защитим от заплахи. Неговата стойност обаче може да се извлече в комбинация с човешкия опит.“, казва Бхарат Мистри, технически директор на Trend Micro.

Кибер престъпниците естествено ще се насочват натам, където има пари. Те търсят възможно най-големите финансови позитиви, за да атакуват. Организациите и техните екипи по сигурност ще трябва да вложат още повече усилия да са в ход с развитието на технологиите, за да не изостанат пагубно.

Какви са препоръките на Trend Micro към бизнеса?

Трябва да се обърне много сериозно внимание на използването на най-добрите програми за сигурност и управление на пачовете. Откриването на заплахи трябва да подхожда с използването на цялата налична експертиза при защитата на облаци от данни, имейли, мрежи, сървъри и въобще всички крайни точки на комуникация.

Бизнесите ще трябва да предприемат обучение на своите служители по различни теми от корпоративната сигурност. Ще трябва обаче да се обърне внимание на защитата на устройствата в дома на служителите. Ще се наложи ограничаване на използването на лични устройства за работа. Достъпът до корпоративни мрежи ще трябва да се затегне.

Истината е, че макар и специалистите в IT сектора, заедно с обикновените хора, да вярват в последствията от използването на изкуствен интелект, те не трябва да се притесняват за това. Сега, повече от всякога, има неща, за които трябва да се погрижат.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари