TrueCrypt прекрати съществуването си?

2
105


След като Едуард Сноудън се появи в публичното пространство миналата година и направи разкритието, че Белия дом и Агенцията за национална сигурност на САЩ са поели контрол над международните и интернет комуникации по един крайно зловещ начин, взимайки за заложник Мрежата и нейните потребители, много хора станаха особено чувствителни към въпроса за сигурността на данните си в Интернет и грубата намеса на Агенцията и САЩ в личното им пространство.

Немалко от тях започнаха да обръщат по-голямо внимание на обезпечаване на личната си информация, на това какво и къде споделят, променяйки из основи начина, по който гледат на Мрежата. Всъщност, би могло да се каже, че Сноудън направи добра услуга на мнозина, тъй като тези, които тепърва са се замислили за обезпечаване на данните си в киберпространството и внимание към действията си в Мрежата са намалили значително риска не да бъдат следени от АНС или коя да е друга разузнавателна агенция, а риска да станат жертва на хакери, мошеници и всякакви подобни киберпрестъпни елементи, които разчитат именно на това, че хората са нехайни към обезпечаване на сигурността си в Интернет. Е, много от тях вече са по-внимателни, така че много мошеници вероятно са останали без хляб.

Един от тези инструменти, към които интереса от миналото лято досега нарасна значително, е софтуера за криптиране на данните, дисковите устройства на системата или на цялостната система TrueCrypt, създавайки „криптоконтейнери“, скривайки ги от нежелани погледи.

След повече от десет години съществуване, популярната платформа, използвана от множество хора по целия свят, изглежда прекратява своето съществуване. За странното закриване на проекта ни съобщава Дан Гудин от Ars Technica в материал от вчера. Както на официалната страница на проекта truecrypt.org, така и на страницата на проекта в sourceforge четем съобщение, което предупреждава, че TrueCrypt не е сигурен и може да съдържа неоправени проблеми с безопасността. „Разработката на TrueCrypt приключи през май 2014 г., след като Microsoft прекрати поддръжката на Windows XP. Windows 8/7/Vista и по-късни версии на операционната система предлагат интегрирана поддръжка за криптирани дискове и виртуални образи на дискови устройства. Препоръчва се да прехвърлите данните си, криптирани от TrueCrypt към криптирани дискове или виртуални дискови устройства поддържани от вашите платформи“, четем на страницата на проекта, която препоръчва миграцията към BitLocker на Microsoft.

Вследствие на новината, Интернет и социалните мрежи бяха заляти от тревожни коментари, дискусии и разбира се всякакъв род теории на конспирациите по повод закриването на проекта, но все още сякаш нищо не е известно. Не е съвсем известно и кой е източникът на съобщението, но вероятността това да е някакъв хак на страницата, споделят запознати е почти невъзможно.

След появата на новините за АНС, множество програми и стандарти за безопасност започнаха да бъдат подлагани на проверка от експерти по информационна безопасност за наличието на скрити „задни вратички“, които да са вкарани от американските шпиони с цел подсигуряване на това, че какъвто и софтуер за обезопасяване на данните и комуникациите да използват оперативно интересните за АНС лица да използват, те няма да могат да се скрият. Такава проверка, напомня изданието, е била направена и на TrueCrypt, като след дълги проверки не е било открито наличието на подобни скрити заплахи, пишат от Ars.

Очаквайте подробности по случая в следващите дни, ако разбира се, се появят такива.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари