TSMC и Foxconn ще преговарят за доставка на ваксини в Тайван

3
223

Миналата година Тайван беше представен като пример за успешен контрол на пандемията от коронавируса. Сега, когато нараства броят на случаите, застрашаващи жизненоважната технологична индустрия в страната в средата на глобалния недостиг на полупроводници, нейното правителство позволява на мощните си корпорации да купуват ваксини срещу от COVID-19 от нейно име. Това е необичайно заобиколно решение, но такова, което има смисъл предвид оплакванията на Тайван, че Китай е провалил по-ранните сделки.

Както съобщават Nikkei Asia и Reuters, тайванското правителство заяви в петък, че ще позволи на производителя на чипове TSMC и Тери Гоу, основателят на технологичния гигант Foxconn, да водят преговори от негово име с производителите на ваксини. Както TSMC, така и Гоу заявиха, че се надяват да купят около 5 милиона дози от ваксината от немската компания BioNTech и да ги дарят на правителството.

Не е ясно дали този подход ще успее или не. „Правителството смята, че може да е по-лесно за компаниите да се свържат с производителите на ваксини или дистрибуторите, за да намалят геополитическата намеса“, каза един източник пред Nikkei Asia.

Но говорителят на тайванския кабинет Ло Пинг-Ченг беше по-предпазлив и каза пред журналисти: „Дори ако г-н Гоу може да възложи преговорите на частни компании, може ли да накара производителите да осигурят достатъчно ваксини за страната? Честно казано, никой не знае.“

TSMC и Foxconn играят ключова роля както за световните технологични компании и вериги за доставки, така и за тайванската икономика, а честно казано и за икономиката в цяла Азия. Заедно компаниите представляват повече от 30 процента от пазарната капитализация на борсата на острова, според Nikkei. Глобалната пандемия създаде световен недостиг на доставки на чипове, което доведе до покачване на цените и липса на запаси, а това от своя страна повлия производството на всички продукти – от MacBook до Tesla. Такива проблеми могат да де влошат, ако случаите на коронавирус сред работниците се увеличат, или в Тайван избухне ново огнище на епидемията.

Тайван има население от около 23 милиона души, но само около шест процента от жителите на острова са получили дори една доза от ваксината срещу коронавируса, съобщават от Ройтерс. Работата по ваксинирането на острова е усложнена от геополитическото напрежение. Китай смята демократично управляваният Тайван за отцепена провинция, над която иска да упражнява пълен политически контрол. САЩ са една от най-големите пречки пред тази интеграция.

Правителството на Тайван и американските сенатори казват, че Кита се е намесвала в опитите на острова да осигури ваксини за населението си. В отговор САЩ обещаха да дарят повече от 750 000 дози ваксини на Тайван в „много кратък срок“, докато Япония вече е реализирала подобно обещание, дарявайки 1,24 милиона дози ваксина на AstraZeneca по-рано този месец.

С нарастването на случаите на коронавирус обаче изглежда, че правителството на Тайван не желае просто да чака дарения от своите геополитически съюзници. Вместо това се надява, че нейните собствени корпорации могат да помогнат при закупуването на така необходимите ваксини.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари