TSMC строи нова фабрика в Аризона

0
332

TSMC, водещ производител на микропроцесорни чипове, който обслужва нуждите на компании като Apple и Qualcomm, планира да изгради модерна фабрика за полупроводници в Аризона, съобщи компанията в петък, потвърждавайки доклад на The Wall Street Journal по-рано вчера. Този ход идва на обща цена от 12 милиарда щатски долара, а също и с „взаимно разбиране и ангажираност в подкрепа от страна на федералното правителство на САЩ и щата Аризона“, заявиха от компанията.

Полупроводниковата фабрика ще бъде второто производствено предприятие на TSMC в САЩ, което се присъединява към съоръжение в Камас, Вашингтон, което тайванската компания управлява от 1998 г.

Разширяването на TSMC следва призивите на президента на САЩ Доналд Тръмп за увеличаване на производството в щатите и следва подобни набези от други компании като Samsung, Intel и Foxconn, които също планират изграждането на нови съоръжения, разположени в американския югозапад. Наскоро Foxconn влезе в САЩ със собствена фабрика в Уисконсин, макар и с много по-малко работни места от първоначално обещаното.

Очаква се строителството да започне през 2021 г., като производството на до 20 000 полупроводникови чипа месечно трябва да започне през 2024 г. Съоръжението ще създаде 1600 високотехнологични работни места, казва TSMC, като се позовава на „продължително силно партньорство“ със САЩ и щат Аризона.

„Приемането на САЩ на перспективни инвестиционни политики, които да позволят глобална конкурентна среда за водеща технология на полупроводникови технологии в САЩ, ще бъдат от решаващо значение за успеха на този проект“, се казва в съобщението на компанията.

Има ли шанс американските компании да не разчитат на китайско производство?

Именно такъв беше призивът на Доналд Тръмп, който дори изиска от Apple да състави проект за пренасяне на производството на iPhone и останалите продукти на компанията на територията на САЩ и да не е толкова зависима от китайските фабрики и компании. Още тогава стана ясно, че единствената част от производството, която може да бъде пренесена в САЩ в близките години би могла да бъде единствено корпусите, използваните скрепителни елементи и някои други консумативи, поради огромното търговско влияние на Китай, производствената сила на китайските предприятия и ноу-ха.

Развитието на местното американско производство обаче, изглежда не е безперспективна кауза, макар и да е трудно да бъде върнато обратно, след като веднъж е било изнесено в Азия поради атрактивността на подизпълнителите в страни като Китай и Тайван. От друга страна обаче, инвестициите в производствени бази в Индия също не са за подценяване и е силно вероятно редица големи производители да се насочат именно към тази развиваща се страна.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари