Twitter вече ще предлага двуфакторно удостоверяване само с токен

2
269

Twitter планира бъдеща актуализация, която ще позволи на акаунти, които имат активирано двуфакторно удостоверяване, да използват ключовете за сигурност като единственият метод за удостоверяване, съобщиха от компанията в понеделник.

Понастоящем можете да използвате ключ за сигурност, за да влезете във вашия акаунт в Twitter, но трябва да имате друг 2FA метод активиран като резервен вариант, а не можете да използвате ключа за сигурност като единствена опция.

Докато приложенията за удостоверяване като Google Authenticator и Authy са по-сигурни от използването на SMS кодове за 2FA, ключовете за сигурност – физически ключове, които се свързват с вашия компютър чрез USB или Bluetooth са един доста сигурен начин за защита на акаунт онлайн. Потребителите не трябва да въвеждат код, който може да бъде прихванат от злонамерена трета страна.

След свързването на физическия ключ (токен) към компютъра, уеб браузъра създава challenge (букв. Предизвикателство), след което ключът криптографски подписа challenge заявката и потвърждава вашата самоличност. Друго предимство от използването на физически ключ за сигурност е, че потребителите не трябва да предоставят на Twitter никаква допълнителна лична информация, като телефонен номер, за да могат да влязат в своите акаунти.

Twitter също заяви в понеделник, че ще позволи множество ключове за сигурност да бъдат свързани с един акаунт – до днес социалната мрежа позволяваше само един ключ за двуфакторно удостоверяване за един акаунт, в допълнение към другите методи, а изглежда отсега нататък това е на път да се промени. През месец декември Twitter обяви, че добавя поддръжка на ключове за сигурност за акаунти с активирана 2FA, когато потребителите използват мобилните приложения.

Говорител на Twitter заяви в понеделник, че няма срокове за това кога възможността за двуфакторно удостоверяване само с ключ ще стане достъпна за масовия потребител.

Двуфакторното удостоверяване с физически токен може да бъде много надеждно в редица ситуации, като именно това е причината някои от най-важните платформи и системи, при които сигурността е от ключово значение, все още да използват физическите ключове (токени) като средство за вписване и достъп.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари