Twitter в борбата срещу дийпфейка

1
252

Twitter създава план, с който да изпревари масовото навлизане на технологията на deepfake, която може да допринесе за създаването и разпространение на фалшиви видеа с известни личности, на които се изобразяват неща, които те никога реално не са казвали или правили.

Социалната мрежа планира да приеме нови правила, които да помогнат за защита на потребителите срещу умишлени опити за масова манипулация и заблуждаването на хората, пише в понеделник в блог Делв Харви, вицепрезидентът по доверие и безопасност на компанията.

В публикацията Харви споменава проект за това, какви действия планира да предприеме Twitter, когато „синтетичните и манипулационни видеа станата масови“ и се използват широко за манипулиране на общественотомнение. Дийпфейк видеата са видео фалшификати, които посредством компютърна обработка създават кадри на действия, изказвания или събития, които никога реално не са се случвали и заснемани. В момента се работи по компютърни програми и инструменти базирани на изкуствен интелект за тяхното създаване, като се очаква един ден те да бъдат напълно неразличими от автентичните видеа на някакво съдържание.

Създаването на дълбоко фалшиви видеа (deepfake) става посредством използване на технология за разпознаване на лица, за да създадат недействителни образи на определени личности.

Twitter може да започне да поставя известия пред туитове, които съдържат deeepfake видеа или кадри, с които да предупреждават хората, преди да споделят или харесат такива публикации.

Дийпфейк привлече вниманието на Конгреса миналата година и двупартийна група от членове на Белия дом написа писмо с призив към депутатите да вземат насериозно фалшивите видеа, създавани посредством алгоритми и машинно обучение.

Писмото идва след продължаващите усилия на националистките държави да разпространяват дезинформация и фалшиви новини в социалните мрежи, независимо дали става въпрос за политика или държавното управление. Преди известно време видяхме видео от BuzzFeed, в което режисьорът Джордан Пийл ни демонстрира колко убедително могат да се подправят видеа, като направи дийпфейк кадри с бившия президент на САЩ Барак Обама.

Миналия октомври правителството на Калифорния подписа два законопроекта, които са насочени към спирането на разпространението на дийпфейк видеа и файлове, като единият от тях се отнася за заблуждаващо съдържание насочено срещу кандидат-президенти по повод провеждащата се предизборна кампания в САЩ, а другият за създаване на фалшиви порнографски материали с личности, които никога не са извършвали показваните сексуални действия.

Потребителите могат да дават обратна връзка на Twitter в анкета, която ще приключи на 27 ноември, или с хаштага #TwitterPolicyFeedback.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари